Egy éjszakára megnyílnak az MTA legizgalmasabb termei

  A Múzeumok Éjszakáján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) különleges épületbejárásokkal és művészettörténeti előadásokkal várja az érdeklődőket. Szombat este megnyitják az épület legérdekesebb termeit - a vezetett sétákra már nincs sok hely, érdemes még ma regisztrálni!

  A Múzeumok Éjszakájához számos intézmény csatlakozik évek óta, nincs ez másként 2018-ban sem. Az érdeklődők június 23-án, szombaton több ingyenes, vagy regisztrációhoz kötött kulturális programon vehetnek részt, és olyan részeibe, termeibe juthatnak be bizonyos épületeknek országszerte, ahova a mindennapokban tilos a bejárás.

  Forrás: wikipedia.org / Daniel Csörföly

  Éppen ezért érdemes mielőbb átböngészni az MTA programkínálatát, mert gyorsan betelnek a helyek a sétákra. Az akadémia túráit a Művészeti Gyűjtemény munkatársai vezetik, segítségükkel a látogatók megnézhetik az épület legimpozánsabb termeit, többek között az első emeleti Dísztermet és a Felolvasótermet. De látogatható lesz a Képes terem és az Elnöki tanácsterem is, amelyek falain az intézményi és a nemzeti emlékezet kiemelkedő alakjainak arcképei, többek között Széchenyi István, Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály portréi függnek - olvasható az MTA honlapján.

  Forrás: wikipedia.org / Thaler Tamás

  A különleges túrák között szerepel Trón és nemzet címmel Holló Barnabás akadémiai szobrainak megtekintése. Az MTA 2018 elején szerzett vissza egy márványszobor-töredéket: egy monumentális Ferenc József-mellszoborból megmaradt, roncsolt fejrészt. A vezetett séta ezt az éppen százéves szoborművet, illetve annak keletkezés- és pusztulástörténetét mutatja be.

  A Homlokzat és Díszterem című séta látogatói az épület főhomlokzatának szobrairól, valamint a Díszterem festészeti dekorációjáról tudhatnak meg többet. Az este folyamán Borovi Dániel művészettörténész Ferenc József császár és király magyarországi portréiról tart előadást.

  Idén először a külföldi érdeklődőknek is tartanak vezetést, az angol nyelvű séta 19:30-kor indul. 
  A részletes programról az Akadémia honlapján olvashatnak bővebben. A programok előzetes regisztrációhoz kötöttek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!