Hamarabb indul idén az illatos levendulaszüret Tihanyban

Hirtelen jött ez a nyár, nemcsak a kérészek násztánca a Tiszán, de a levendula virágzása is hamarabb kezdődött idén, így Tihanyban például a Szedd magad akciók időpontja is módosult: 2018. június 15-től legkésőbb június 22-ig, a készlet erejéig lehet menni és illatos levendulát gyűjteni.

Forrás: Vers József / BFNP

Ha tehát szeretnék a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett a szedés élményét is átélni, majd hazvinni a saját kezűleg aratott tihanyi levendulát, akkor jó, ha már most beírja a naptárba a programot. A levendula szedéséhez a helyszínen arató táskát kell vásárolni, a virágszedés csak ezt követően kezdődhet - hívja fel a figyelmet weboldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága. 

Az arató táskák két féle méretben 1500 és 2500 forintért kaphatók, ezen kívül külön a levendula-szedésért nem kell fizetni. Előzetes regisztráció nincs, az ültetvényre bárki beléphet, és szabadon fotózhat, de csak a kijelölt területen gyűjtheti magának a kis lila növényt.

Erre induljanak!

A szedés helyszíne: Tihanyba vezető (7117-es) út mellett (Gödrösi elágazó), GPS: 46.919750, 17.864778. A levendulás közelében a szervezők a személygépkocsik számára ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak. A Tihanyba hajóval érkezőknek azt javasolják, hogy a hajóállomástól sétáljanak fel a faluba, majd a falu végétől a kerékpárúton az ültetvényre. Akik vonattal érkeznek Balatonfüredre, azok onnan menetrendszerinti autóbusszal utazhatnak Tihanyba, ahol a településen belüli utolsó megállónál kell leszállni ("Tihany, sportpálya" nevű megálló), majd a kerékpárúton javasolt kisétálni az ültetvényre. 

levendula, Levendula Ház LátogatóközpontForrás: Vers József / BFNP

Gumikerekű kisvonatok is közlekednek Tihanyban, amelyek megállnak a Tihany Rév kompkikötőnél, a Hajóállomásnál és a település központjában, a Posta mellett. A Tihanyi Apátság alatti Posta megállótól 2 km-re található a levendula-ültetvény, amelyhez kb. 25 percig tart legyalogolni. Az éppen aktuális levendula-helyzetről bővebben az esemény Facebook-oldalán találnak jelentést. Június 15-től 29-ig a tihanyi Levendula Ház is külön programokkal készül, ezekről itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek