A gyerekeknek is tetszeni fog: Békéscsabai Vitézi Játékok

Április 29-én és 30-án ötödik alkalommal rendezik meg a Békéscsabai Vitézi Játékokat a Gabonamúzeumban.

A nemzetközi hagyományőrző történelmi fesztivált a Mátyás király-emlékév keretében rendezik meg. A kétnapos esemény a szokásoknak megfelelően díszes felvonulással veszi kezdetét, amelyen több száz kosztümös résztvevő vonul a Csaba Centertől a Városházáig. A főtéren zászlóforgatók látványos bemutatóval szórakoztatják az érdeklődőket.

Így vonulnak majd idén is a vitézekForrás: Facebook

A Gabonamúzeum területén kora délután kezdődnek a programok: középkori hadi bemutató, színes vásári forgatag, kézműves mesterek vásárral egybekötött bemutatója, népzenei koncert, családi játszóház, ismeretterjesztő előadás, táncház és lovaglási lehetőség várja a látogatókat.

A "Haditáborban" középkori fegyvereket lehet majd megtekinteni, amelyek használatát "vitézek" mutatják be. Lehetőség lesz az íjászat és a korabeli fegyverek kipróbálására, illetve a látogatók egy középkori hajítógép működő másolatát is szemügyre vehetik.

Április 29-én este fáklyás felvonulás veszi kezdetét, amelyet hadi bemutató, tüzes íjászat, különleges tűzzsonglőr és hastánc produkció követ. Másnap a résztvevők látványos bevonulása után hagyományőrző programok zajlanak majd.

A középkori hangulatot a korabeli sátrak, jurták, zászlók és címeres pajzsok mellett több száz kosztümös közreműködő és korhű zene garantálja.

Forrás: Facebook

A fesztivál egy kitalált történetre épül, amely szerint Hunyadi Mátyás magyar király meglátogatja fiát, Corvin Jánost, útközben pedig Békéscsabán lovagi tornát rendez. Az valóban történelmi tény, hogy Mátyás 1482-ben fiának adományozta a gyulai uradalmat.

A belépődíjas rendezvényre általában több mint hatezer érdeklődő érkezik évről évre.

A nemzetpolitikai államtitkárság Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából hirdette meg 2018-ra a Mátyás király-emlékévet, melynek keretében Mecénás és katona címmel emlékkiállítás is érkezett hazánkba, mely kizárólag Székesfehérváron látható.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek