A gasztronómia és a rejtélyek lesznek középpontban a békési Múzeumok Őszi Fesztiválján

A gasztronómia és a rejtélyek lesznek középpontban a békési Múzeumok Őszi Fesztiválján

A gasztronómiára és a rejtélyekre helyezik a hangsúlyt Gyulán, Békéscsabán pedig a város újratelepítésének 300. évfordulójára koncentrálnak a kiállítóhelyek az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényein – írja az MTI.

Fotó: Almásy-kastély Látogató Központ

A gyulai kiállítóhelyeken október 7-én a gasztronómiai különlegességek, míg október 14-én és 15-én a rejtélyek, évszázados talányok állnak a programok középpontjában. A gyulai gasztronómiai különlegességeknek korábban egy egész cikket szenteltünk.

Az Erkel Ferenc Emlékházba látogatók szombaton arra kaphatnak választ, mi volt a „nemzeti édecs", illetve hogy mikor fogyasztották az „ördög italát", emellett egyéb reformkori recepteket ismerhetnek meg. A gyulai várban korhű ételek elkészítését nézhetik végig a látogatók, és a sütőházban egy mai napig használható kemencében sült malacot is megkóstolhatnak.

Az Almásy-kastélyban, melyet felkeresni olyan, mint egy időutazás, a 18-19. század divatos fűszereiről és az első magyar csokoládégyárról mesélnek a tárlatvezetők. A program a 19. században kedvelt csokoládéleves kóstolójával zárul. A Ladics-házban a 19. századi családi és baráti összejövetelekkel, a polgárság körében kedvelt ételekkel és ételkészítési szokásokkal, a háztartás vezetésével ismertetik meg a látogatókat. Itt a korban is kedvelt süteményeket lehet megkóstolni.

Október 14-én és 15-én a vár börtönében tematikus tárlatvezetésen bemutatják a 16-17. századi büntetési szokásokat, a kínzások korabeli módozatait, azt, hogy kik rendelték el és kik hajtották végre a kínzásokat, a vallatásnak milyen eszközei voltak, és hogyan viszonyult mindehhez a társadalom.

Az Almásy-kastélyban nyomozós, történelmi játékban lehet részt venni, a Kohán Képtárban a gyulai festő művészetét lehet interaktív, játékos formában megismerni, a Ladics-házban pedig egy szellemtörténetről, Borbála legendájáról hallhatnak az érdeklődők.

Fontos tudni, hogy a tárlatok a jegyvásárlás mellett csak előzetes regisztrációval látogathatóak.

A békéscsabai templom éjjelFotó: Horváth László / Flickr.com

Több – szintén regisztrációköteles – programot szervez a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum is. A Gabonamúzeumban október 7-én a paraszti élet színterét, a mezőgazdaság kellékeit és a gabonatermesztés, -feldolgozás folyamatát ismerhetik meg a résztvevők. Ha ott jár, ne hagyja ki a Malomházat sem: Békéscsaba legrégibb épülete ez, mely a korabeli térképek szerint már 1818-ban állt, és tavaly újították teljesen fel.

A Meseház hagyományőrző klubjával együttműködve egész hónapban gasztronómiai programot szerveznek, tájjellegű és hagyományos szlovák ételeket, sztrapacskát és mákos kukoricát készítenek.

Október 12-én pedig a legújabb régészeti kutatások eredményeit mutatják be az érdeklődőknek az V. Magyar-Román Határmenti Konferencián.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek