Izgalmas tanösvények gyerekkel

Hangyavasút és kisvasút, hajtányozás, erdei játszóterek, fapallók és lengőhíd, mocsári teknősök és gémek, bíbicek: ha már okítani kell a kölyköket, tegyük ezt szórakoztató helyeken, izgalmasan. Ma kisgyerekkel is teljesíthető tanösvényeket ajánlunk.

 

Magyarország bővelkedik a szép tájakban, úgyhogy biztosan kapásból tud mindenki olyan helyeket mondani, amit szívesen megmutatna a gyerekének. Ha viszont épp eljutottak abba a korba, amikor folyton csak kérdeznek, és mindent meg szeretnének ismerni, érdemes olyan célpontot választani, ahol tanulhatnak is, és a kérdéseikre az információs tábláknak köszönhetően választ is tudunk adni. Mert a jó szülő nem az, aki mindent tud, ugyebár, hanem aki tudja, hová kell fordulni a válaszért. Tanösvény-ajánlónk következik.

Rögtön izgalmasan indul a tanösvény a látogatóközponttól Királyréten Galéria: Izgalmas tanösvények gyerekkelFotó: hollosye / Travelo

Királyrét

A Kismarostól induló kisvasúttal könnyedén és izgalmasan közelíthető meg Királyrét, ahol több tanösvény is található. Mivel az interneten néhány helyen azt olvastuk, hogy a legrövidebb ösvény – a Bajdázói-tó körüli kis körutat leszámítva – babakocsival is teljesíthető, itt és most szeretnénk leszögezni, hogy mi egyáltalán nem ajánljuk, hacsak nem egy harckocsiba oltott babakocsiról van szó, mert rengeteg a kiálló fagyökér, és néhány patakon is át kell valahogy kelni. Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk, mi minden van itt.

A vonatról leszállva és hegynek felfelé sétálva érdemes a Látogatóközpont felé kezdeni a szűk három kilométeres túrát. Ennek udvarán gyerekjátékok, például egy asztali madaras memóriajáték és néhány fedett piknikasztal is vár. Az épületben van egy okító terem, ahol a gyerekek játékosan tanulhatnak, és szuveníreket, brosúrákat is beszerezhetünk. A tanösvényen található állomásokhoz az iskolások vehetnek foglalkoztató füzetet.

A Bajdázói-tó víztükre, tele mocsári teknőssel - garantáltan látni fogunk többet is Galéria: Izgalmas tanösvények gyerekkelFotó: hollosye / Travelo

Az erdei szakasz még csak most következik; kövessük a cuki békás oszlopocskákat, és a fákon látható zöld T betűt. Sajnos az egyes megállók az ovisok számára még nem olyan érdekesek, mert nincsenek nagy, színes táblák, de a táj változatossága, a csörgedező patakokon való átkelés mégis viszik előre a dolgot. Hamarosan kilyukadunk a Bajdázói-tónál, amelyet körbe lehet járni, és közben lesni a helyi mocsári teknős-állományt és a halakat. Ezután lejt az út, el a horgászparadicsomnak számító Királyréti-tó mellett, egészen vissza az aszfaltútig. Itt balra érdemes először fordulni, hogy egy szuper fajátszótérre jussunk. Ha a gyerekek kimulatták magukat, több opció is kínálkozik: nagyobbakkal már meg lehet mászni a Vár-hegyet, ahonnét szép, bár csak részleges panoráma nyílik a Börzsönyre, illetve kipróbálni a keskeny nyomtávú vasutat vagy a hajtányozást. Utóbbi esetben egy 750 méteres körpályán pedállal hajthatjuk a járgányokat.

Készen áll a tudományra?
Az Agóra Tudományos Élményközpont egy modern játszótér a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének szívében, ahol bárki megtapasztalhatja, hogy a tudomány lenyűgöző, kalandokkal teli és szórakoztató. Az interaktív játékok, a látványos kísérletek, az izgalmas programok, a csillagda és a planetárium új élményeket és igazi kikapcsolódást jelentenek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A tanösvény állandóan nyitva van, a séta rajta és a játszótér is ingyenes. Ha úgy döntenénk, ősszel jövünk erre, érdemes rögtön egy szarvasbőgés-túrára benevezni a kisvasúttal. Ha autóval megyünk fel, az első parkolóban 700 forintot, a néhány kilométerrel feljebb található két parkolóban 1500 forintot kell fizetni. Királyrét Budapesttől 54 kilométerre, a Dunakanyarban, a Duna bal partján található. Ami a kisvasutat illeti, érdemes előre megnézni a menetrendet, mert csak kétóránként jár! Jó tudni, hogy vonat végállomásánál található kellemes vendéglőben kulturált pelenkázási lehetőség is akad.

Katalinpusztai Kirándulóközpont: a Csóványosi-kilátó mása a csúszdával Galéria: Izgalmas tanösvények gyerekkelFotó: hollosye / Travelo

Katalinpusztai kirándulóközpont, Gyada

Ez az a hely, amit különböző korú csemetékkel rendelkezőknek is bátran ajánlunk, mert minden korosztály megtalálja majd itt a maga szórakozását. Már a parkolónál látszik, hogy ez egy meglepően színvonalas kialakítású hely. Az óránként járó Hangyavasútra várva sem kell unatkoznunk, mert a váró is tele van színes információs táblákkal, és egy aszfaltra festett óriástérképen addig felfedezhetjük a környéket, a gyerekek pedig birtokba vehetik a Csóványosi-kilátó mására megépített nagycsúszdát a domboldalon.

Összesen három tanösvényt járhatunk itt végig. Az iskolásokat szólítja meg a Gyadai tanösvény, melyhez innen letölthető egy foglalkoztatófüzet. Az öt kilométeres körtúra kényelmesen, két óra alatt teljesíthető. A tizenhárom információs táblán Hangya Dani segítségével okulhatnak a gyerekek, ráadásul menet közben függőhídon és billenőhídon is át kell majd kelni. A Madártani ösvény és a Legyél te is kiserdész! kisebbekkel is szórakoztató séta, mindössze néhány száz méter hosszan. Az egyes állomásokon aranyos játékokat is játszhatunk a kicsikkel, például az egyik állomáson az előre odakészített hasábokból megkísérelhetünk az erdészekéhez hasonló farakásokat építeni, de akad itt igazi mászófa is, és ezek az interaktív feladatok teszik igazán érdekessé ezeket a túrákat. Plusz egy ráadás: a Kincskereső tanösvény, ahol GPS segítségével ismerhetjük meg a Naszály nevezetességeit.

A Hangyavasútra várakozás közben is van mivel kielégíteni a gyerekek kíváncsiságát Galéria: Izgalmas tanösvények gyerekkelFotó: hollosye / Travelo

A tanösvény, a játszótér és a kiállítások is ingyenesen látogathatóak. Budapesttől 52 kilométerre, Vác fölött található. A parkolás napi 700 forint. Ha babával utaznak, itt is inkább a hordozót ajánljuk a babakocsi helyett.

Zalakarosi Termáltó és Ökopart

Zalakaroson járva két klassz tanösvény is várja a látogatókat. Az, hogy klassz, ez esetben talán egy kicsit enyhe megfogalmazás: 2015-ben Az Év Ökoturisztikai Létesítménye a Zalaerdő Zrt. által létrehozott Csiga-túra lett .

A felnőtteknek is érdekes lesz: információs tábla az Égerösvényen Galéria: Izgalmas tanösvények gyerekkelFotó: Zalakaros Termáltó és Ökopart / Facebook

A kicsit több, mint egy kilométeres Csiga-túra bemutatja a Zalakarosi Parkerdőben található erdei állatokat és gombákat, és egy hangostáblán a helyi madárfajok énekét is megismerhetjük. Bár nem túl hosszú a Zalakarosi Kilátótól induló ösvény, a tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ötletes pihenőhelyeket alakítsanak ki, például ívelt hullámpadokat és interaktív, kockaforgatós padokat, de persze a funkcionális piknikasztalok sem hiányozhatnak.

A Termáltó körül található Égerösvényen a gyerekek Tőzike tündérrel találkozhatnak. Mindössze kétszázötven méteren négy állomást vár ránk, de ami miatt mégsem fogunk hamar szabadulni, az a remek játszótér. A Termáltóban kis, kerek lapokon is sétálhatnak azok, akiknek anya már el meri engedni a kezét.

Mindkét tanösvény ingyenesen látogatható, és állandóan nyitva van.

A Madárdal-tanösvény második állomása a falu szélén, avagy csendélet gólyával Galéria: Izgalmas tanösvények gyerekkelFotó: hollosye / Travelo

Madárdal tanösvény, Dinnyési-fertő

Ezúttal szívesen buzdítjuk a szülőket arra, hogy egy „fertőben" engedjék szabadjára a gyerekeket, főleg, ha a kicsik érdeklődnek a madarak iránt. A Dinnyési-fertő természeti értékeit bemutató tanösvényre ne induljunk el távcső és stabilabb, vizet bíró lábbeli nélkül. Utóbbi főleg eső után fontos, hiszen mocsaras területen barangolunk majd.

Jól „összeraktuk” az idei nyarat…
Nyár, élmény és pihenés - mindez egy helyen: a Hotel Karos Spa-ban! De ez még nem minden! Ugye, Ti is imádtatok gyerekként LEGO® kockákkal játszani? Akkor ne hagyjátok ki az idei nyár attrakcióját, a Kockajáték LEGO®Játszóházat ! Küldetések, terepasztalok, távirányítós LEGO® vonat és még sok különlegesség. Gyertek és „legyetek újra gyerekek"...

A tanösvény három részből tevődik össze, ebből egy halad a természetben, kettő pedig a faluban. A Szikes túra és a Müller István túra Dinnyésen a Vörösmarty utca nyugati végétől indul. Mi a természetben haladót teszteltük: a három kilométer hosszú Müller István körtúra során sokféle madarat és őshonos állatokat is láthatunk. Az információs táblák nem interaktívak, viszont szép festményeken ábrázolják a helyi élővilágot. A Tóparti túra a dinnyési Hagyományőrző Központtól indul, és az agárdi Gárdonyi Géza emlékházat veszi célba. Az iskolásoknak tehát már tud mit mondani ez a séta, ráadásul van itt egy jópofa egri vár terepasztal is – ez garantáltan mindenkinek tetszeni fog.

A dinnyési Várparkban népi használati eszközöket is láthatunk Galéria: Izgalmas tanösvények gyerekkelFotó: hollosye / Travelo

A tanösvények ingyenesen és szabadon látogathatók. Ne feledjük: a lápon egyáltalán nincs árnyék, így kánikulában inkább más célpontot válasszunk a gyerekekkel.

Travelo tipp
Ezt a kirándulást összeköthetjük a Kossuth Lajos utcán található Várpark felkeresésével, elvégre megérdemelnek a gyerekek egy kis játékot a természetjárás után. Itt kevéssé ismert magyar várak miniatűrjeit láthatjuk, és van többféle játék is a kertben: lengőteke, karikadobálós és társaik. Az árnyas piknikasztaloknál kényelmesen meguzsonnázhatunk, esetleg hozhatunk muníciót ehhez a szemközti cukrászdából is. A Várparkban kulturált mosdó is akad. Belépő: felnőtt 950 forint, 18 év alatti gyerek/nyugdíjas 750 forint.

Fényes tanösvény, Tata

A fentihez hasonlóan a mocsaras életérzést élhetjük át Tatán is. Tata a vizek városa; a tanösvény környéki forrásokból enyhén szénsavas karsztvíz tör fel. A tapolcai tavasbarlanghoz hasonlóan ez is egy olyan attrakció, amit csak a kétezres évek óta élvezhetünk, mert korábban a bányászat miatt nem volt itt víz. Télen különösen izgalmas erre túrázni, mert a 20-22 fokos víz nem fagy be, sőt, nagy hidegben gőzölög. Itt mindig rengeteg madarat látni, de szép számmal akadnak békák és mocsári teknősök is. A tanösvény 18 állomása fapallón és kötélhídon vezet a vizes részek felett, de csónakkal is bejárható.

Tatai Fényes Tanösvény Galéria: Izgalmas tanösvények gyerekkelFotó: Tatai Fényes Tanösvény / Facebook

Ha iskolásaink már érdeklődnek a biológia iránt, biztosan értékelni fogják, hogy itt több ritka vagy fokozottan védet fajt is láthatnak: növények közül pókbangót, fehér tündérrózsát és selymes boglárkát, állatok közül erdei fülesbaglyot és pettyes vízicsibéket figyelhetnek meg.

Látogatóközpont van, ahol tovább okosodhatunk, büfét viszont a téli időszakban nem találunk errefelé. Nyáron viszont itt van a közelben a tófürdő és annak kiszolgálóegységei.

Nyitva tartás: április 1. és szeptember 30. között minden nap 10-19 óráig, az év fennmaradó részében hétfőn zárva, a többi napon pedig 9 és 15 óra között látogatható. Jegyárak felnőttnek nyáron 1300 forint, diákoknak 900 forint, családi 2+2 jegy 3000 forint, télen 2000 forint. Három éves kor alatt ingyenes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek