Népi motívumoké a főszerep a Skanzenben az ünnepi hétvégén

Népi motívumoké a főszerep a Skanzenben az ünnepi hétvégén

Augusztus 19-én és 20-án Cifra hétvégével várja az érdeklődőket a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Két napon keresztül a hagyományos népi kultúrában felismerhető jelek, mintázatok, színek és ezek jelentése áll a programok középpontjában a Skanzen Bakony, Balaton-felvidék tájegységében.

Kortalan divatSzentendrei Skanzen / Facebook

Sok érdekességet megtudhatnak a látogatók arról, hogyan élnek tovább a motívumok a díszítőművészet mellett használati tárgyainkon, a divatban vagy akár a testünkön. Arra is választ kaphatnak, milyen szerepe és jelentése van az egyes jeleknek, színeknek, képeknek a díszítésben. A közönség bevonásával zajló divatbemutató és viseletpróba mellett kézműves foglalkozások sokaságával vár kicsiket és nagyokat a múzeum. Készíthetnek gyöngykalárist, testfestéssel hagyományos motívumokat varázsolhatnak magukra, akik magukat szeretnék felékesíteni, de lesz pásztorbot-faragás, legyezőkészítés és könyvjelzőhímzés azoknak, akik a tárgyak díszítését szeretnék kipróbálni.

Játékos motívumkereső túra során felkutathatják és felfedezhetik az érdeklődők a magyar népi díszítőművészet nyomait a Skanzenben. A színpadon tánctanulás folyik. Szombaton délután a Zűrös banda, vasárnap a Tükrös Zenekar játssza a talpalávalót. Őröl a vízimalom, jár a körhinta és működik a Játék-udvar. További információk a Skanzen közösségi oldalán olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek