Hucul lovak és kincskereső játékösvény várják Jósvafőn

  Hucul lovak és kincskereső játékösvény várják Jósvafőn

  Az idei Jósvafői Lovasnapok immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Aggteleki-karszt hegyei közt megbúvó kis hegyi faluban augusztus 18. és 20. között. Az évente megrendezésre kerülő huculösvény a helyi kislófajta egyik legnagyobb megmérettetése.

  Hucul ló, vagy másnéven a Kárpátok pónijaFotó: Koritar Henriett / Flickr.com

  A Kárpátokban kialakult fajta jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet. Kicsisége ellenére nem kelti csökött ló benyomását. A középhosszú gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény mely vastag szálú a sűrű üstökkel együtt. Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Itt irányítás nélkül, nagy biztonsággal jut túl minden akadályon.

  A közel 15 éves múltra visszatekintő huculösvény verseny azért jött létre, hogy a Krakkói Egyetem által kitalált akadályverseny lehetővé tegye ezen lófajta biztos léptűségének, irányíthatóságának, megbízhatóságának mérését.

  Az ügyességi vetélkedőn találkozhatunk épített és természet adta, vizes, hegyes akadályokkal – keskeny árkokat vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ijesztő (pl. szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.

  A hucul ló valószínűleg közeli rokona a már kihalt ázsiai vadlónakFotó: Joanna Pędzich-Opioła / Flickr.com

  A rendezvényre Jósvafőn, a Fedeles lovaspályán kerül sor. Részletek az Aggteleki Nemzeti Park honlapján olvashatók.

  A Hucul Lovasnapokkal egyidőben kerül megrendezésre a VI. Nemzetközi Patkolókovács Verseny is. Utóbbi célja a tradicionális patkolókovács szakma művelőinek megmérettetése, tudásuk átadása és megőrzése az utókor számára. A versenyen a kovácsok bemutatják a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését.

  Játékos természetismeret a tanösvényenFotó: anp.hu

  És ha már ott jár, ne hagyja ki a Kincskereső játékösvény nyárbúcsúztatóját, mely 2016-ban Magyarország legjobb ökoturisztikai létesítménye lett. A kalandos ismeretszerzés itt egy hatállomásos tanösvényen zajlik. Az ösvény hossza mindössze egy kilométer, bejárása körülbelül egy órát vesz igénybe, úgyhogy kisgyermekkel is bátran nekivághatnak a látogatók. Ezen a hétvégén 50%-os kedvezménnyel fogadja a látogatókat. További részletek a nemzeti parkjaink honlapján.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!