Trükklovasok, sütiverseny és prímáspárbaj is lesz a Hírös7-en Kecskeméten

Trükklovasok, sütiverseny és prímáspárbaj is lesz a Hírös7-en Kecskeméten

Hagyománytisztelet és modern szellemiség a mottója Kecskemét legnagyobb múltra visszatekintő rendezvényének, az idén augusztus 19. és 27. között zajló Hírös7 Fesztiválnak – írja az MTI.

Mondd szépen: "vízibicikliiiii" - életkép a 2016-os Hírös HétrőlFotó: Hírös Hét Fesztivál / Facebook

A múltat ez esetben elég komolyan kell venni, hiszen a „hírös hét" 1934 óta a város egyik legnagyobb ünnepe. A mezőgazdasági szempontból mindig is fontos szerepet betöltő város rendszeresen igyekezett bemutatni értékesítésre szánt termékeit. Ebből nőtte ki magát egy olyan programsorozat, melynek során a gyümölcsök és egyéb termékek vására mellett az itt élők és a termelők meg is ünnepelhették azokat.

Ez a hagyomány, ez a kettőség a mai napig megmaradt, hiszen idén szervezik meg a XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt, ahol a térség 22 településéről több mint 200 kiállító terményeit és 45 kézműves munkáját ismerhetik meg az érdeklődők a Hírös7 keretében.

A fesztivál az elmúlt évben mind arculatában, mind programkínálatában, mind a helyszínek kialakításában megújult. A szervezés idei fő szempontja pedig az volt, hogy a helyi kereteket átlépve regionálissá váljon a rendezvény. Ennek érdekében Bács-Kiskun és testvérmegyéje, Hargita is a kiállítók között lesz.

A megnyitó ünnepségen Kodály Symphonic Live címmel a kecskeméti szimfonikusok Kodály Zoltán legnépszerűbb műveit adják elő. Augusztus 20-án szintén egy érdekességgel készülnek: a Kodály-emlékévre írt Háry, Háry, Háry táncfantáziával, amelynek főszereplője Koltay Róbert. Az előadás része lesz a városi tűzijáték is.

A fesztivál ideje alatt fellép Kecskeméten többek között Korda György és Balázs Klári, a Compact Disco, az R-GO, valamint az Anna and the Barbies, de lesz retro party, DJ Show és a kecskeméti tánciskolák részvételével latin táncest is.

Babakocsis felvonulás nehezített pályán 2016-ban KecskemétenFotó: Hírös Hét Fesztivál / Facebookk

A Hírös7 a közösségek fesztiválja is egyben, így bemutatkozási lehetőséget teremtenek a térség településeinek is, amelyek képviselői huszárokkal kísérve hintókkal, fogatokkal vonulnak majd a városban. Emellett idén sem marad el a közkedvelt babakocsis felvonulás sem.

A Nemzeti Vágta előfutamaként augusztus 26-án rendezik meg a Hírös Vágtát. A Rudolf-laktanyában ehhez kapcsolódóan lesz kishuszár- és fogatvágta, valamint huszártábor és hintókiállítás is. Az esti tüzes-lovas show keretében az egykori tüzérlaktanyában egy csatajelenetet nézhetnek meg az érdeklődők huszárokkal, ágyúkkal és ágyúszóval, de eljönnek a győri trükklovasok is.

Komoly munkában a zsűri a tavalyi fesztivál alatt megrendezett pogácsák és sütemények versenyénFotó: Hírös Hét Fesztivál / Facebook

A szervezők gyermekközponttal is készülnek, amelyben baba-mama sátort és játszószigetet is kialakítanak. Idén is lesz prímáspárbaj, melynek során fiatal hegedűművészek mutatják meg tehetségüket egy jótékonysági est keretében, majd a záró napon a tizedik süteménysütő versenyt követően ezúttal is köszöntik és megáldják az egyházak képviselői a kecskeméti családokat, a gyermekeket pedig szeretetvendégség várja.

A fesztivál programjai saját honlapján olvashatóak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek