Újra átélheti a törökök elleni győzelmet Szentgotthárdon

Újra átélheti a törökök elleni győzelmet Szentgotthárdon.

Történelmi felvonulással, „gasztrocsatával", hagyományőrző csoportok bemutatójával és színpadi produkciókkal emlékeznek az 1664. augusztus 1-jén zajlott szentgotthárdi csatára július 26. és 30. között a Vas megyei városban – írja az MTI.
 

Fotó: Szentgotthárdi Történelmi Napok / Facebook


A rendezvénysorozat a győztes csatának állít emléket: a Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok 1664-ben Szentgotthárd környékén arattak elsöprő győzelmet a törökök felett. A történelmi napokon kiállításokon mutatják be a város, a térség értékeit. A szentgotthárdi éttermek „gasztrocsatával" kapcsolódnak a programsorozathoz. A történelmi napokon a nemzetek - magyar, török, osztrák, német és szlovén - ételsorát készítik el.

A hagyományőrző csapatok pénteken vernek tábort a várkertben. Három napon át történelmi életképekkel, fegyver- és viseletbemutatókkal várják a látogatókat. A történelmi napok eseményeire a város utcáin kocsikázó, hintós kikiáltó hívja fel a figyelmet. Az esti órákban kezdetét veszi a történelmi felvonulás, a színes kavalkád résztvevői lesznek a hagyományőrzők korhű díszes öltözetben, törökös ruhákban táncos lányok.

Az esti órákban fáklyás őrjárat jelenik meg Szentgotthárd utcáin, a várkertben rockopera csendül fel a Kaposvári Roxínház Egyesület előadásában, majd a B52 Zenekar ad koncertet, a Sport büfé kisszínpadán pedig a Tuzsu Junior Trio lép fel.

Szombaton kiemelt esemény lesz a több korosztályban és kategóriában meghirdetett emlékfutás. Az egyik távot – a történelmi évszámhoz igazodva – 1664 méteres szakaszon jelölték ki, a 9 kilométeres futam résztvevői pedig az ausztriai Mogersdorfban emelt emlékműig juthatnak el.

Fotó: Szentgotthárdi Történelmi Napok / Facebook


A várkertben 14 órakor megkezdődnek a hagyományőrző csoportok bemutatói: íjászbemutatókat, török fegyvereket és ruházatot láthatnak a nézők, de részesülhetnek tűzfegyver-kiképzésben is. Aki nevetni szeretne, a Szomjasan a végeken című végvári komédiát nézheti meg.

Vasárnap történelmi íjászversennyel és fúvószenekari találkozóval folytatódik a programsorozat. A zenekarok a város utcáin is felvonulnak, majd a várkertben adnak műsort. Késő délután a Paprika Jancsi Bábszínház produkcióját láthatják a látogatók, és a nap Bikini-koncerttel fejeződik be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek