Végtelennek tűnik a nyári szünet? Adunk néhány tippet gyerektáborokról

Az egyiket az állatok érdeklik, a másikat a ninják nyűgözik le, a harmadiknál meg folyton bőg a zene és táncol. A kisebbeknél még van esélyünk: talán rávezethetjük őket a természet, az indiános életforma, vagy a lovak szeretetére. Nem kell ehhez más, mint egy jó nyári tábor. Adunk ötleteket!

Nyakig ül a vakációban, a gyerek meg csak teng-leng, és az X-boxot nyomkodja otthon? Minden nap idegeskednie kell, hogy vajon kikkel chatel és kikkel lóg? Azonnal keressen neki egy jó, tematikus tábort, ahonnan garantáltan csillogó szemmel tér haza vacsorára! Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, és ellenőriztük azt is, hogy vannak-e még szabad helyek az itt bemutatott nyári turnusokra, úgyhogy bátran szemezgessen. 

Bármi is legyen ez, nagyon szórakoztatónak tűnik Galéria: Nyári gyerektáborok 2017Fotó: Holdfény Liget - Az Alpokalja Kalandparkja / Facebook

Családom helyett egyéb állatfajták

Minden hétfőn indul Zoo tábor a Fővárosi Állatkertben, és a szeptemberig hátralévő mindegyik hétre akad egy-két szabad hely. A tábor során a gyerkőcöknek lehetőségük van arra, hogy közel kerüljenek az állatokhoz, megismerjék szokásaikat, állatkerti tartásukat. Ez azért is fontos, mert így kialakul bennük egyfajta felelősségtudat, hogy óvják, becsüljék az állatokat és a környezetet, amelyben élnek.

A változatos és játékos programok mellett a tábor célja a környezettudatosságra nevelés, az állatvédelem, a természetvédelem fontosságára való felhívás, illetve a játékos tanulás előtérbe helyezése.

A táborban szakképzett pedagógusok és állatkerti szakemberek segítenek az állatok megismerésében. A tábor résztvevői a hét során megismerhetik többek között az Ausztrálház, a Pálmaház és az Elefántház lakóit, a Dél-Amerika kifutó állatait és több száz más állatot. Az állatos programok mellett kézműves foglalkozás és sok-sok játék színesíti a programot.

A Zoo Tábor napközis tábor. Hétfőtől péntekig, 5 napos turnusokban nyújt elfoglaltságot a táborozni vágyó 6-12 éves gyermekek számára, a nyári szünetben.

Amandina lovastábor

Szeret lovagolni a gyerek? Küldje lovastáborba. Most egy olyat mutatunk, ahol akkor is szívesen látják, ha semmit nem tud a lovakról, csak épp lenyűgözték a mátai ménes pompás bemutatójáról látott képek. Csókakő 1130 lakosú község a történelmi móri borvidéken, a Vértesi Tájvédelmi körzet peremén. Névadója Fejér megye egyetlen, 208 méter magasan épült középkori kővára. A 700 esztendős sziklavár a Vértes legnyugatibb, a Móri-árok fölé magasodó sziklaplatójára épült. Ebben a faluban található az Amandina Lovasudvar.

A részvételhez nem szükséges lovas tudás, de az sem kizáró feltétel, ha valaki már komolyabb lovas múlttal rendelkezik. A lovaglás képzett, szelíd iskola lovakkal történik, szakképzett oktató segítségével, így teljes biztonságban tudhatja a gyermekeit a négylábúak társaságában. A lovasok egész nap a friss levegőn töltik az idejüket, sokat mozognak, játszanak és közben számtalan érdekes dolgot is tanulnak a lovakról és a lovaglásról.

Teljesen kezdőket is szívesen látnak a lovastáborokba Galéria: Nyári gyerektáborok 2017Fotó: Táborok az Amandina Lovasudvarban / Facebook

Délelőttönként személyre szabott okítás, déltájban fürdőzés, színezés, játék, délután pedig játékosabb tanulás következik, például ügyességi csapatversenyek és kincskeresés formájában.

Idén nyáron még két turnusban vannak helyek: az augusztus 08. és 12. között, kezdő és haladó lovasok részére szervezett 5 napos táborban, és az augusztus 17. és 23. között haladók részére rendezett 7 napos tereptáborban.

Indiános életérzés

A Holdfényliget az Alpokalja kalandparkja. Már tizenkettedik éve szerveznek nyaranta napközis és bentlakásos táborokat. A kalandpark alapelvei közé tartozik a környezetbarát, környezettudatos termékek használata, és érdemes tudni, hogy a hagyományos íjak kivételével semmilyen más fegyver nem fordul elő a táborokban.

A Tipicamp táborok a 9-12 éves gyerekeknek kínálnak igazi indiánkalandokat. Az Alpokalja indiántábora napközis rendszerben és ott alvással is igénybe vehető. Ha gyermeke először alszik házon kívül, talán könnyebben átlendül a szokatlan helyzeten, ha egy valódi tipisátorban hajthatja álomra a fejét. És hogy mi az a tipisátor? A wikipédia szerint „Az északi erdők indiánjai által kifejlesztett, kúp alakú lakóhely, a tipisátor tökéletesen illett a síksági élethez. A felállításához szükséges karókat és bölénybőrt könnyen szét lehetett szedni". Ősi indián csapatjátékok, éjszakai túra és íjászat is szerepelnek a programban. Van még hely a július 23. és 29. közötti turnusban.

Szalmabálákon ugrálás - biztos, hogy itt a gyerek testileg és szellemileg is sokat fejlődik Galéria: Nyári gyerektáborok 2017Fotó: Holdfény Liget - Az Alpokalja Kalandparkja / Facebook

A Lifecamp kalandtáborban a 12-14 évesek az Írottkő Natúrparkba viszik expedícióra, ahol a résztvevők próbára tehetik edzettségüket, bátorságukat, és új közösségben mutathatják meg önmagukat. Ez a tábortípus csak bentlakásos rendszerben működik; ráadásul a résztvevők bivakban, azaz szabad ég alatt felvert táborban alszanak. A fiatalok többek között térképet olvasni és különféle csomókat kötni is megtanulnak, és lesz kenuzás is a veszélytelen Gyöngyös-patakon. Idén még két turnusban: 07.23-29. között és 07.30-08.05. között akadnak szabad helyek.

A Holdfény Ligetben egyébként a legkisebbekre is gondolnak: őket napközi várja augusztus 18-ig, hétfőtől-péntekig 7:30 és 16:30 között.

További információkat a honlapon talál.

Tánctáborok

Mint a honlapjáról megtudtuk, a budapesti Noha Stúdió táborainak célja, hogy a megtervezett, de a szabad fantázia használatára, rögtönzésre és helyzetfelismerésre sarkalló játékos programok keretében a gyerekek minél több ismeretet sajátítsanak el környezetükről, egymásról és saját képességeikről.

Július 17. és 21. között két tábor közül is választhatunk, bár ezek csak délutániak, de ha csemeténk táncolni vágyik, itt gyorsan fejlődhet, mert minden alkalommal kétszer kilencven perc elmélyült tánctechnikai órán vehet részt. A kortárs és improvizációs tábor 10-13 éveseknek 12 órától 16 óráig, a 14-18 éves korosztálynak 15 órától 19 óráig tart. Képzeljék csak el, mekkorát tudnak a kiskamaszok ennyi edzés után aludni egyhuzamban! Biztosan nem kell majd este könyörögni a lefekvéséért.

Táncolnak a növendékek a tavalyi kreatív gyerektánc táborban Galéria: Nyári gyerektáborok 2017Fotó: Noha Stúdió és Alkotóműhely / Facebook

A tini kortárs és improvizációs projekt hétről további információk itt.

Vannak még helyek a 6 és 9 éves korosztály számára szervezett kreatív tánctáborban is. Itt a gyerkőcök játékos formában ismerkednek a tér, a ritmika és a dinamika alapelveivel. Improvizációk és bemutatók minden nap lesznek, pénteken pedig igazi színházzal várják az érkező szülőket.

Erre a táborra július 24. és 28. között kerül sor. Információkat itt talál.

Ninják és szamurájok tábora

Örökmozgó és cserfes gyermekek megnevelésére tiszta szívvel ajánljuk az önfegyelemre szoktató harcművészeteket. A Ninja Akadémián bentalvásos vagy napközis részvétellel várják az általános és középiskolás gyerekeket július 17. és 21. között. A gyerekek az erdő mélyén megismerkedhetnek a természettel, a színes programok során pedig edzések, játékok és ninjakalandok várják őket.

Rejtőzködni is megtanulnak, hisz a ninjáknál alapkövetelmény a túlélés Galéria: Nyári gyerektáborok 2017Fotó: kikepzotabor.hu

A gyerekek ninja és szamuráj klánokba osztva együtt tanulnak, sportolnak és játékosan csatáznak. Éjszaka is fontos küldetésük van a gyerekeknek, a tábort „őrző" csoport felváltva őrködik a tűz és a csapatzászló mellett.

A tábor helyszíne a Teleki Pál cserkészpark Mogyoródon; további információkat a honlapjukon talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek