A titkos ügynökök tárlatától a bejárható Boeingig - a világ legizgalmasabb gyerekmúzeumai

Az ön gyereke vajon az üvegmedencében tartósított óriáskalmárra vagy egy tengeralattjáró belsejére kíváncsi inkább? Esetleg jobban izgatják a KGB kémjeinek ötvenes években használt csodafegyverei? Akkor az alábbi helyeket, múzeumoknak álcázva, direkt nekik ajánljuk.

Minden gyerek életében eljön az a kor, amikor a játszótér vagy állatkert már nem elégíti ki a kíváncsiságát. Hamar kiderül, melyikük mihez vonzódik: legyen az Legó, James Bond, vonatok, dinoszauruszok vagy rakéták. Most olyan múzeumokat ajánlunk a világ körül, amelyek a maguk nemében a leget képviselik.

Egy kémiai gyorstalpaló a kémek tárlatán

Egy rejtett ékkő Washingtonban a Nemzetközi Kémmúzeum. Ha nagyobbacska gyerekeink vannak, akik láttak már kémfilmeket, imádni fogják a tárlatot, amely a világon egyedülálló módon mesél egy, sokak számára teljesen ismeretlen szakmáról. Itt látható a legtöbb tárgy a világból, mely a kémekhez kapcsolódik a válogatott kütyüktől kezdve a titkos csodafegyverekig. Ezenkívül természetesen a kémkedés történelmén is végigvezetik a látogatót, sőt, egyik speciális tárlatuk középpontjában maga a 007-es ügynök áll, huszonhárom filmjén keresztül. Utóbbi kiállításon a jelenlegi trendeken túl a kémkedés jövőjét is megismerhetjük.

A KGB kémek csodafegyvere 1950-ből: likvidálókészlet cigarettának álcázva Galéria: A világ legizgalmasabb múzeumai gyerekekkelFotó: International Spy Museum / Facebook.com

A belépést követően a látogatók álnevet kapnak, amiről gyorsan is megtudják, hogy miért annyira fontos ez, és hogyan viseljék. A Kémek iskolája egyfajta kémipari gyorstalpaló, ahol a látogatók kétszáz kütyüvel ismerkedhetnek meg, és interaktív állomásoknál tesztelhetik, milyen jó a megfigyelő- és elemzőképességük, illetve az álcájuk. Itt egy teljesen átalakított Aston Martin DB5-öt is megcsodálhatnak, melynek többek között gombnyomással lehet cserélni a rendszámtábláját.

További érdekesség az a GPS-alapú játék, amely videós kulcsok és kódok segítségével vezet végig a városon. De felszállhatunk egy kétórás utat bejáró buszra is, amely Washingtonban a kémkedés történetének fontos állomásait látogatja végig. A múzeum nyitvatartása olyan bonyolult, hogy itt képtelenség lenne bemutatni, inkább nézzék meg a honlapon. A belépés egyébként hat éves kor alatt ingyenes, hét és tizenegy éves kor között 14,95 dollár, tizenkét éves kor fölött pedig 21,95 dollárt kell fizetni.

Csonvázak utáni kutatás Londonban

A Londoni Természettudományi Múzeumban csak egy a lényeg, hogy győzze forgatni a fejét minden gyerek, akit lenyűgöz a természet és a biológia. Ennek a lenyűgöző múzeumnak hosszú a saját történelme is: a gyűjteményt 1756-ban hozták létre, és azóta igazi kurióziumokkal bővült. Itt láthatják a kölykök a világon előkerült legelső T. Rex csontvázat, a 3D virtuális valóság teremben David Attenborough mesél a korallzátonyok életéről.

A Darwin Központban több tízmilló példányos gyűjtemény látható, részben alkoholban, részben szárazon tartósított állatokkal, és persze a Központ sztárja, az Archie-nak becézett, közel kilencméteres óriáskalmár is látható, amelyet egy üvegmedencében tartósítottak. A múzeum másik emblematikus látnivalója a százöt méter hosszú Diplodocus carnegii másolat, másnéven Dippy. Júliustól pedig egy új helyen lesz látható a tíz tonna tömegű és huszonöt méter hosszú kékbálna csontváz a mellette álló modellel együtt. Ennek látványtervéről készült az alábbi videó.

A hét és tizenegy év közötti látogatók Dino Snores (Dínóhorkolás) néven éjjel is tábort verhetnek, workshopokon vehetnek részt, és zseblámpával deríthetik fel a múzeumot. A pizsamákat itt éjfélkor lövik fel, majd egy korai ébresztő és reggeli után élőállat-bemutatón vehetnek részt a bátor táborozó gyerkőcök.

A kütyük birodalma

Bár a Kid's Kingdom müncheni látványossága csak 3 és 8 év közötti gyerekeknek szól, mindenképpen megéri a látogatást. A természettudományokra és technológiára összpontosító tárlat ezernél is több tevékenységet kínál kategóriánként, úgyhogy biztos, hogy csemeténk megtalálja azt, ami őt érdekli. Minden úgy van kitalálva, hogy a gyerek játék közben tanuljon.

Tapasztalataink szerint a vízivilág részleg például egyértelmű kedvenc lesz, de a Gyerekek királysága még mindig csak egy része a Deutsches Museumnak, ahol már a felnőttek is találnak maguknak érdekességet. A gyerekek birodalma és a Deutsches Museum minden nap 9 és 16 óra között tart nyitva, és a belépőt is egyben kell fizetni: 11 eurót felnőtteknek, 4 eurót gyerekeknek.

Minipályaudvar Hamburgban

A világ legnagyobb modellvasútjának is otthont adó Miniatur Wunderland vagyis Miniatűr csodavilág Hamburgban található. A gyerekek álla már a 930 kiállított vonat láttán is leeshet, és akkor még nem említettük a kiállítás skandináv részlegét vagy a Knuffingeni repülőtér pontos makettjét. Érdemes megnézni a videót arról, hogy mire számíthatunk itt. Több mint egymillió lájkoló nem tévedhet!

A múzeumba egyszerre csak meghatározott számú vendég léphet be, ezért a jegyeket előre kell lefoglalni, vagy legalábbis nyomon követni a honlapjukon, éppen mennyi a várakozási idő. Ha várni kényszerülünk, egy légkondicionált váróteremben tehetjük meg, ahol játszósarok és snack bár is van. A felnőttjegy itt 13 euró, a gyerekjegy 16 év alatt 6,5 euró, az egy méternél alacsonyabb gyerekek pedig ingyen mehetnek be.

Egy múzeum, ahol egy tengeralattjáró is bejárható

Ha gyerekünket elvarázsolta a megújult és új helyre költözött Aeropark, érdemes meglepni őt egy német kiruccanással egy olyan kiállítóhelyre, melynek összterülete százötvenezer (!) négyzetméter, és egyben Európa legnagyobb űrtechnológiai kiállítása. A speyeri Technik Museum épületében kívülről és belülről is megnézhetnek egy Lufthansa Boeing 747-est, egy szovjet/orosz Buran űrhajót és egy U9-es tengeralattjárót is. Az összképet megszámolhatatlan mennyiségű autó, vonat és hajó teszi teljessé, ráadásul haszongépjárművek, traktorok és tűzoltóautók is akadnak az kiállításon.

A múzeum a kisgyerekekre is gondolt: kültéri kiállítórészein játszóterek találhatók, de a legnagyobb favorit természetesen itt is a Boeing bejáratára szerelt csúszda. A nagyobbak pedig biztosan szívesen töprengenek majd a múzeumi kvízjátékon, mely már itthonról, ingyenesen is letölthető. Aztán ha mindannyian elfáradtak a nagy mászkálásban, a múzeumban egy 22-szer 27 méteres Imax Dome moziba is beülhetnek, mely több show-t is vetít - köztük a legérdekesebbnek talán a Séta a Holdon című előadás ígérkezik. A német nyelvű műsorok óránként kezdődnek.

Ez még mindig a speyeri Technik Museum Galéria: A világ legizgalmasabb múzeumai gyerekekkelFotó: Technik Museum, Speyer / Facebook.com

A múzeumnak része a Museum Wilhelmsbau is, melyben a lányok és anyukák is jól fogják érezni magukat: többek között zenedobozokat, régi hangszereket és egyenruhákat, nagy gonddal felújított bútorokat és régi babákat fognak látni. De még egy rock'n'roll tematikájú szoba is van.

Az év 365 napján 9 és 18 óra között tart nyitva. A belépés négy éves kor alatt ingyenes, 5 és 14 éves kor között 17 eurót, felnőtteknek 21 eurót kell fizetni, amellyel a Museum Wilhelmsbau-ba is bemehetnek. Rendelhetnek kétnapos csomagot is, melyben egy választott kategóriájú szállás van a két közeli település (Speyer és Sinnheim) egyikén. A múzeum körülbelül félúton fekszik Stuttgart és Frankfurt között.

Prágában az anyukákat is legóztatják

Közel az óvároshoz található Prága Lego múzeuma, mely Európában a legnagyobb. Pedig alapvetően nem nagy múzeum, összesen háromszáznegyven négyzetméter alapterülettel, de irgalmatlan mennyiségű legót pakoltak bele, és úgy tűnik, sikerült olyan helyet varázsolniuk, ahol még az anyukák is jól érzik magukat.

Galéria: A világ legizgalmasabb múzeumai gyerekekkelFotó: Soukromé Muzeum LEGA / Facebook.com

A legtöbb látogató kedvence a Csillagok háborúja szekció és a Károly-híd öt méter hosszú, legóból megépített makettje, valamint az interaktív lego-vonat szekció. A három emeletes épületben nincs lift, és a belépődíj is elég borsos, de ha van legalább egy rajongó a családban (és melyik családban nincs?), akkor megéri eltölteni itt néhány órát. A hét minden napján nyitva tart 10 és 20 óra között. Belépőjegy felnőtteknek 210, gyerekeknek 140 cseh korona.

Egy fagyimúzeum, ahol kóstolásért oklevél jár

A bolognai Carpigiani Gelato múzeumban leginkább az olasz gelato lenyűgöző történelméről lehet tanulni. Bejárása akár csapatépítésnek is beillik, hiszen a többféle vezetett túra egyike a családi gelato-élmény, ahol ősi fagyirecepteket próbálhatnak kutyulni a gyerekek, de apa és anya is elsajátíthatják a fagyi készítésének alapfogásait. A múzeum egyébként azt mutatja, mitől olyan más az olasz gelato, mint egy átlagos fagylalt a világ más pontján.

Természetesen a túra végén a kóstoló sem maradhat el, és a résztvevők fagyioklevelet is kapnak. A múzeum csak vezetett túrák keretében látogatható. A workshopokat a gyerekek életkora alapján személyre szabják (3 és 11 éves kor között). A másfél órás családi program ára tíz euró. Foglaláskor az élelmiszer-érzékenységet mindenképpen jelezzék előre! A múzeum keddtől szombatig 9 és 18 óra között tart nyitva.

A csokimúzeumból csokinyalókát vihetnek haza

A párizsi csokimúzeum fő kiállítása három részre van osztva: először is azokat az ősi civilizációkat mutatja be, melyek négyezer évvel ezelőtt már fogyasztottak kakaót, aztán bemutatja a csoki már modernebb formáit, melyekre még mi is emlékezhetünk. A végén jön a csoki jelene és jövője – természetesen kóstolóval. A kiállítás szerves részei a csokiszobrok.

A hat év feletti gyerekeknek egy kincskereső játékot is kitaláltak: a múzeum különböző pontjain kell nyolc matricát összegyűjteniük. A gyűjtéshez Playmobil figurák mutatják az utat. A végén természetesen édes jutalom jár a kis felfedezőknek.

Csokicsodák Párizsban: ez is ehető Galéria: A világ legizgalmasabb múzeumai gyerekekkelFotó: Sławomir Kupczyński / Facebook.com

De vannak hat év feletti gyerekeknek szóló egyéni workshopok és családi megmozdulások is, utóbbinál korhatár-megkötés nélkül. A családtagok a csokiból közösen alkotnak különböző dolgokat, például csokis nyalókákat, amiket aztán haza is vihetnek. Az egyéni workshop fejenként 35 eurótól indul, a családi fejenként 27,5 eurótól, és előre be kell jelentkezni. A csokoládémúzeum is mindennap 10 és 18 óra között várja látogatóit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek