Életnagyságú dínók érkeztek a Budakeszi Vadasparkba

Eddig is bőven volt mit nézni a Vadasparkban, most ráadásul a Jurassic Parkba csöppenhetünk. Az élethű szobrokon túl játszani is tudnak itt a gyerekek.

A Vadaspark új attrakciójának hála még szórakoztatóbb lett a gyerekekkel eltölteni egy nyári napot Budakeszin. Az élő állatok, a kalandpark és a vadonatúj madárbarát tanösvény nyújtotta kikapcsolódás mellé most egy kis borzongás társul: életnagyságú dínók között sétálhatunk.

Életnagyságúak, bár Ősi Attila szakvéleménye szerint némelyik kicsit "elhízott"
Galéria: Dínó Park Budakeszi
(Fotó: hollosye / Travelo)

A Dínó Park Tatáról költözött ide az elmúlt hetekben, hogy két hektáron összesen huszonegy dínót mutasson be. A park a Vadasparkon belül található, annak bejáratán keresztül közelíthető meg, közös jeggyel a két attrakcióra. A szoborcsoport két tagján a játszótereken megszokott rugóshintákhoz hasonlóan ringatózhatnak a bátrabb gyermekek. Kettő közülük mozog is, több pedig hangot ad ki – a kisebbeket talán nem árt erre figyelmeztetni.

Az egyes dínók közelében információs táblák segítségével válaszolhatunk a gyerekek kérdéseire, például arra, hol élt, mivel táplálkozott, és hol találhatók legfontosabb lelőhelyei. A séta során megtekinthető az első magyarországi dinoszauruszlelet, a Hungarosaurus tormai méretarányos másolata is. Egy további tábla a dínók kihalásának körülményeit boncolgatja – ezt egy meterorit-másolattal egészítették ki a tárlat kiagyalói. Ezek a szobrok egyébként fémvázra öntött műgyantából készültek.

Játszótér a Dínó Parkban
Galéria: Dínó Park Budakeszi
(Fotó: hollosye / Travelo)

A szombati megnyitón Ősi Attila paleontológus vezetett végig minket a dínós ösvényen, akit szívünk szerint kiutalnánk állandó tárlatvezetőnek. Tőle megtudtuk például, hogy a dínók hangjáról egyáltalán nem tudunk semmi bizonyosat, de azért feltételezhetjük, hogy ekkora testekből nem madárcsicsergés szólt. Azt is elárulta, hogy a kiállított dínók némelyikének nem ilyen sima bőre volt, inkább madártollszerű pelyhek borították, illetve azt is, hogy a dínók színét a lelőhelyeken fennmaradt színtestek elemzésével állapítják meg, tehát korántsem tipp alapján.

Az ösvény megtervezésekor szerencsére figyelembe vették azt is, hogy nem minden életkorú gyermeket kötnek le a dínók, így néhány játékkal is színesítették, többek között dínós lengőtekével és ugróiskolával. A bejáratnál tematikus ajándékboltot is találunk.

Ősi Attila mesél
Galéria: Dínó Park Budakeszi
(Fotó: hollosye / Travelo)

Ősi Attilától azt is megtudtuk, hogy aki regisztrál a magyar dínókutatás oldalán, részt vehet a júliusban szervezett három nyílt nap egyikén Iharkúton, ahol jelenleg is aktív kutatás folyik. A kisvasúttal érkező résztvevőknek mindent megmutatnak és egész napra kulturális, szabadidős programokat kínálnak. Érdemes sietni, mert a férőhelyek száma korlátozott!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek