Bányamanókat képeznek Salgótarjánban a Múzeumok éjszakáján

Bányamanókat képeznek Salgótarjánban a Múzeumok éjszakáján

A bányászati és az üvegipari hagyományokat is felidézik Salgótarjánban szombaton a Múzeumok éjszakáján, ráadásul bányamanó képzést és autóbuszos üvegmúzeumi látogatást is szerveztek – írja az MTI.

Dornyai Béla Múzeum

A Dornyai Béla múzeumban délután összehangolják a zenét és a képzőművészetet, ugyanis egy minikoncertet rendeznek a Modern mecénások című kiállításhoz. A négy órai megnyitót követően Tóth Balázs és Zandler Krisztián régészek a tűz használatáról tartanak előadást az őskortól a középkorig.

Tüzes legyen, hasznos legyen, hogy a liba ne dögöljön címmel Steib Janka néprajzos muzeológus eleveníti meg a Szent Iván-napi népi rítusokat, este pedig Kiss Balázs bűvész, a Corodini Bűvészbajnokság első helyezettje szórakoztatja a közönséget.

Kora estétől buszok indulnak a Dornyay Béla Múzeumtól az érdeklődőkkel a salgótarjáni Tarján Glass Kft. üvegmúzeumába, ahová vendégművészeket is hívtak, Borkovics Péter és Pattantyús Gergely iparművészeket.

Dornyai Béla Múzeum

Ezzel párhuzamosan a Bányamúzeumban bányamanókat képeznek a bátrabb vendégek közül, tárlatvezetéseket tartanak a József lejtős aknában, késő este pedig tűztánc és tűzugrás is lesz, mielőtt a napot a Lángoló Leguánok tűzzsonglőr show-ja zárja. További információk a múzeum honlapján olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek