Indul a Gólya Road Show: figyelje meg testközelből a gólyagyűrűzést

Indul a Gólya Road Show: figyelje meg testközelből a gólyagyűrűzést.

Június közepén kezdődik meg a fehér gólyák látványgyűrűzése a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében – írja az MTI.

Idén júniusban több olyan gólyafióka-gyűrűzési akciót szervez az egyesület a közönség bevonásával Nagykátán, Tápiószentgyörgyön és több környező településen, amelyeknek köszönhetően meg lehet ismerni a fehér gólyák vonulási viselkedését, repülési útvonalait és afrikai telelőterületeit.

Fotó: Máté Mikus / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült Tápió-vidéki helyi csoport / Facebook

 

A gólyafészkeket csak emelőkosaras darus kocsival lehet megközelíteni, de annak érdekében, hogy az érdeklődők minél közelebbről láthassák a gólyákat, a szakemberek néhány fészeknél egy-egy fiókát le is visznek a közönséghez. Azokon a helyszíneken, ahol ez biztonságosan megtehető, hosszabb időre is megállnak, hogy a daru kosarában a vendégek is feljuthassanak a fészekhez. Ennek köszönhetően nem csak arra kínálkozik lehetőség, hogy az érdeklődők belepillanthassanak egy gólyafészekbe, de fényképezni, videózni is lehet a fűcsomókkal kibélelt fészekben a fejüket elfordítva lelapuló, sorban fekvő fiókákat.

A Gólya Road Show rendezvényeinek folyamatosan frissülő részletei, a helyszínek várhatóan tovább bővülő listája a szervezet honlapján érhető el. A Gemenci-erdőben élő, fokozottan védett fekete gólyák életét pedig webkamerán követhetjük nyomon.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek