Júniusban bárki tesztelheti a badacsonyi rózsakő erejét

Vagyis tulajdonképen bármikor, de Pünkösd vasárnap most eggyel több oka van rá. Június 4-én ugyanis a badacsonyi Rózsakőhöz várják a szerelmes párokat, hogy itt jegyezzék el egymást, majd vendégeikkel koccintsanak az erre az alkalomra készített Eljegyzések borával.

Itthon.hu

 Badacsonytomajon a Pünkösdhöz már évek óta hozzátartozik az eljegyzés a Rózsakőnél, mely a Kisfaludy-ház felett található lapos, vulkanikus eredetű bazaltdarab, híres reformkori költőnk, Kisfaludy Sándor feleségéről és múzsájáról, Szegedy Rózáról kapta a nevét. A Balaton nevezetes szerelmespárja a hagyomány szerint gyakran üldögélt ezen a kövön. A legendás szerelem élteti a mítoszt, miszerint a helybéliek különleges varázserőt tulajdonítanak ennek a kődarabnak: „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni."

Ezúttal azonban a június 4-i Pünkösdi Eljegyzés rendezvény a megújuló arculatú Badacsonytomaj idei eseménysorozatának egyik állomása is, amely nemcsak romantikus szerelemünnep, de egy családi program is egyben. Lesz majd Pünkösdköszöntő menet is, amely során a kijelölt megállóknál borral, finomságokkal kínálják a párokat és vendégeiket. (Megállók: Borbarátok Étterem, Bacchus Apartman & Borbarlang Vinotéka, Dísztér, Kisfaludy-ház Étterem, Rózsakő, Szegedy Róza-ház Irodalmi és Bormúzeum) De megáldják az eljegyzési bort is, amit később meg is lehet kóstolni.

Délután egy órakor tartják a kollektív romantikus eljegyzést a szerelmesek kövénél, a Rózsakőnél, ahol a jegyespárok egy kézműves eljegyzési gyűrűt kapnak, hogy örökre emlékeztesse őket a Badacsonyban tett fogadalmukra. A Szegedy Róza-háznál aztán az eljegyzések borával és a jegyespárokkal lehet koccintani. Ezt követően pedig a jó hangulatról a lakodalmi játékok mellett a Tördemic Néptáncegyüttes gondoskodik.

A Kisfaludy-ház régen: itt kezdődött a románcKisfaludy-ház Étterem

 A Pünkösdi Eljegyzést tizedik éve rendezik meg, a jubileum kapcsán a szervezők egy meglepetéssel készülnek: minden tizedik jelentkező pár egy kétéjszakás élményhétvégét tölthet el Badacsonyban. A részvétel ingyenes, a párok az eseményre a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen jelentkezhetnek fényképes bemutatkozó levéllel 2017. május 31-ig.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Pünkösdkor ismét a szerelmeseké a Rózsakő - 2017.05.30.
Még van idő jelentkezni a szerelmespároknak!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek