Kiállítással ünnepel az 50 éves szentendrei Skanzen

Kiállítással ünnepel az 50 éves szentendrei Skanzen

 

Rendhagyó múzeumtörténeti kiállítás nyílt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériájában április 6-án. A tárlat ötven személyes történeten keresztül mutatja be a szentendrei Skanzen elmúlt ötven évét – írja az MTI.

Öt évtizeddel ezelőtt a Skanzen hiánypótló tevékenységbe kezdett, amikor az alapító generáció felismerte, hogy a huszonnegyedik órában járnak az értékmentést illetően, idézték fel a megnyitón. A Skanzen nélkül elvesztek volna azok a kincsek, értékek, amelyeket ma a szabadtéri múzeum birtokol.

A rendhagyó tárlat nem kronológiát követ, hanem életérzésekből fakad. A Skanzen már tavaly felhívást tett közzé, melyben 1967-ből származó tárgyakat keresett. Ennek célja többek között az volt, hogy a bemutassák a falvakat ért legfontosabb változásokat az elmúlt évtizedekből. Ezért olyan tárgyakat is gyűjtöttek, melyek a falusi életmódot meghatározták: ilyen például a otthonka, a zacskós tej vagy a televízió.

Festett faláda a jubileumi gyűjteménybőlFotó: Máthé Zoltán / MTI

A kiállítás legfontosabb jellemzője, hogy ötven visszaemlékező személyes történeten keresztül meséli el a Skanzen történetét. A tárlat tablóin egykori és jelenlegi munkatársak, alapítók, kutatók, látogatók, a Skanzenhez szorosabban vagy lazábban kapcsolódó emberek saját történetei olvashatók, s a múzeumhoz fűződő viszonyáról, élményéről mesél például Mádl Dalma, Aknay János vagy Rudolf Péter.

Az észak-magyarországi falvakat bemutató épületegyüttes a SkanzenbenFotó: Máthé Zoltán / MTI

A kiállítás honlapjáról azt is megtudtuk, hogy a bemutatott tárgyak között van az az ásó, amivel az első kapavágást tették a Szabadtéri Néprajzi Múzeum építési munkálatainak jelképes kezdetekor – ezen az összes jelenlévő aláírását is láthatjuk. A Skanzen vonat első vasúti jegye mellett az észak-amerikai diaszpóra-kutatás során gyűjtött magyar eredetű adóscédula-tartó, és egy 19. századi Nepomuki Szent János szobor is szerepel a kiállított tárgyak között. A tárlat a szezon végéig tart nyitva.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Május elsején tartja ingyenes szülinapi buliját a szentendrei Skanzen 
A napot Lajkó Félix koncertje zárja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek