Az országjáró Arany-busz kiállítása minden, csak nem könyvszagú

Útjára indították a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János mozgókiállítását, az Arany-buszt hétfőn Budapesten – írja az MTI. Ha szeretné, hogy gyermeke számára valósággá váljon az irodalom, érdemes elcsípnie valahol az országban.
 

Prőhle Gergely főigazgató a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János mozgókiállításának helyet adó Arany-buszon jegyet lyukasztFotó: Illyés Tibor / MTI


A buszt a következő egy évben szeretnék eljuttatni a legkisebb vidéki településekre, a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta területeire is. Eddig 118 helyszín jelentkezett a mozgótárlat fogadására, köztük számos nyári fesztivál.

Az első állomás a Gombaszögi Nyári Tábor lesz, majd látogatható lesz a busz a nyár folyamán a Mécs László Szabadegyetemen Jászón, Nagyidán, Keszthelyen, a díjazott Művészetek Völgyében Kapolcson, a nyári fesztiválokat halmozó Gyulán, Nagyszalontán, a Kolozsvári Magyar Napokon, a Prince zenészeit hamarosan felvonultató Veszprémben, a Szegedi Ifjúsági Napokon, szeptemberben pedig Eszéken is. A busz megtekintése mindenütt ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely és az elektromos csatlakozási lehetőség biztosítását kérik.

Az Arany-busz menetre kész a Kosztolányi térenFotó: Illyés Tibor / MTI


A buszon kialakított tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét, életét és költészetét irodalmi szövegek, képek, relikvia-másolatok, hang- és filmfelvételek, valamint digitális eszközök és fából készült, például a sejtelmes radványi erdőt megjelenítő egyedi installációs elemek segítségével mutatja be.

A kiállítás kurátora hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy mindenki saját érdeklődésének és tudásának szintjén juthasson új információkhoz Arany Jánosról. A buszon megtalálhatóak a PIM Önarckép álarcokban című Arany-kiállításán már bemutatott digitális tartalmak, köztük a Toldi erőpróba videojáték is, de új elem többek között az Arany János életének állomásait, utazásait és kultuszhelyeit egy interaktív térképen megjelenítő alkalmazás.

A mozgó tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét életét és költészetét irodalmi szövegek képek relikvia-másolatok hang- és filmfelvételek valamint digitális eszközök és egyedi installációs elemek segítségével mutatja beFotó: Illyés Tibor / MTI


A buszt minden helyszínen a PIM munkatársai kísérik, akik tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást is kínálnak az érdeklődőknek, akiket a busz körül könyvek, kvízek, szó- és ügyességi játékok is várnák, kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.

A digitális eszközök alkalmazásával az Arany János költészetében megjelenő érzelmi állapotok, hangulatok, nyelvi ötletek elmagyarázásra tesznek kísérletet a mai kor embere számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek