Úristen, mindjárt itt az őszi szünet!

Csak semmi pánik, ennyi idő még bőven elég arra, hogy megszervezzen egy kellemes családi kiruccanást. Legyen az fővárosi felfedezősdi, vidéki tengerszem-túra, erdélyi kocsikázás vagy dán vízi vidámpark, mindenki talál kedvére valót az alábbi úti célok között. Indulhat a szervezés!

Az őszi szünet idén november 2. és 4. közé esik, amit a mindenszenteki hosszú hétvége előz meg, így ha van még pár – szám szerint három – szabadnapjuk, akkor akár összesen kilenc napra is kiruccanhatnak valahova a családdal! Túra, városi programok és wellness is szerepel tippjeink között.

Ha csak egy-egy napra ruccannának ki: túra és városnézés

Jó idő esetén üdítő családi program lehet a kalandparkozás, ahol mindenki kedvére kúszhat-mászhat. Kecskeméttől 15 kilométerre, Kerekegyházán található a Kerekerdő Kalandpark, ahol a családok 10 százalék kedvezményt kapnak a jegyek árából. 140 centiméteres magasságig 1600 forint, fölötte 2500 forint a belépő, a felnőtteknek pedig 3000 forintot kell fizetni. Részletek korra lebontva és megközelíthetőség itt. Mindemellett ajánljuk a szilvásváradi Kalanderdő Kalandparkot is, amely kicsit drágább ugyan, de a gyerekek 3100 forintért kipróbálhatják az összes kalandpályát és a Balansz pályán még egyensúlyukat is fejleszthetik.

A vizes programok mindig nagy kedvencek a gyerekek körében, így kocsiba pattanva akár ez is jó egy napos program lehet – de ha hosszabb feltöltődésre vágynak, akár több napos is. A leányfalui Termálfürdőben élménymedence és szaunaház várja a családokat. Ha különlegességre vágynak, irány Gyula, ahol felfelé is lehet csúszdázni.

Ha inkább a betondzsungel vonzza a családot, akkor ragadják meg Török András Budapest könyvének egy példányát, és ismerkedjenek a főváros kevésbé ismert történeteivel.

Török András Budapest könyvével a hónuk alatt felfedezhetik a fővárost: minden zegzugról megtudhatnak valami izgalmasat
Galéria: Mit csináljunk az őszi szünetben?
Fotó: Northfoto / Northfoto

Tudták például, hogy az Árpád hídban van egy lakás, ahol a hídmester lakik a családjával? Ez, és sok más gondolatmorzsa mellett kvízek is vannak a könyvben, így tudunk feladatokat is adni a csemetéknek. A könyv stílusa megosztó, de mindenképp rengeteg érdekességet tanulhatnak belőle felnőttek és gyerekek egyaránt. Négy sétaútvonal van a könyvben, amelyekre külön-külön rászánhatunk egy napot. 

Mit szólna pár naphoz az új Thermal Hotel Balance-ban?
Lenti Budapestről két és fél óra alatt könnyedén megközelíthető. A szállodát fedett folyosó köti össze a szomszédos termál- és élményfürdővel. Élőzenével, valamint különféle interaktív és animációs programokkal várjuk az egész családot! Részletek itt. (X)


Ha inkább a természetben barangolnának, mert kezdő túrázóknak írt cikkünk annyira lázba hozta önöket, akkor megragadhatják a csemetéket, és élesben is kipróbálhatják a leírtakat. A hazai viszonylatban páratlan szépségű Megyer-hegyi tengerszem Sárospatak mellett jó úti cél lehet az egész családnak, akár a kisebbek számára is. A nyolc kilométeres túra során felfedezhetik együtt a természetvédelmi területet, és az északi oldalon a vízhez is lesétálhatnak. A túra során kövessék a Malomkő tanösvény piros jelzését. A részletekről bővebben itt olvashatnak.

Tapasztaltabb túrázóknak bátran ajánljuk, hogy akár egy napra is ruccanjanak át a szomszédba. Az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa, a Gyömbér (2043 méter), akár nagyobb – 10-12 év feletti – gyerekekkel is bevállalható. Korai budapesti indulással a Trangoška parkolóból felsétálva akár egy nap alatt is felkapaszkodhatnak a csúcsra, és késő este hazaérhetnek a fővárosba. De akár meg is aludhatnak a Štefánik menedékházban 1728 méteren. Az alábbi térkép segíthet a kiigazodásban:


Ha idejük engedi, töltsenek el egy hosszú hétvégét a térségben túrázással: akár a Chopokot is meghódíthatják. Kedvcsinálónak és útmutatás végett olvassák el ezt a blogbejegyzést.

Most még nincs ennyi hó a Gyömbéren, de akkor is érdemes arrafelé kolbászolni: mi egy februári nap alkalmával értük el a csúcsot
Galéria: Mit csináljunk az őszi szünetben?
Fotó: Mészáros Viktor / Indafotó

A hosszú hétvégén szabadnap nélkül is kiruccanhat a család

A Tátra mellett Ausztria is jó célpont lehet a hosszú hétvégére: ha szeretnének túrázni és várost nézni is, megtehetik Grazban és környékén. A várost felfedezhetik két nap alatt, gyerekekkel pedig jó móka a FRida és freD gyerekmúzeum, ahol a gyerekek elengedhetik fantáziájukat. A kisebbek csiholhatnak zenét és beindíthatják a festőgépet, a nagyobbak pedig különféle híres találmányokkal ismerkedhetnek meg.

A Zöld-tó Graztól kb. 80 kilométerre található és ősszel is jó túracélpont
Galéria: Mit csináljunk az őszi szünetben?
Fotó: Tamger / Indafotó

Az interaktív kiállításokról bővebben a honlapon olvashatnak, de van magyar nyelvű összefoglaló is. Ha megmozgatnák tagjaikat, akkor kocsikázzanak el egy óra alatt a Zöld-tóhoz. A tó nyáron a legnagyobb durranás, amikor a hegyekből lefolyó gleccservíz 10-12 méter mélységű tóvá duzzasztja az egyébként 1-2 méteres kis tavat és ezáltal a búvárok fellegvárává válik, de ősszel és télen nagyon jókat lehet itt túrázni. A Tragöss falu mellett találják a völgyet, ahol pár órára simán elveszhetnek az erdőben. A helyi turisztikai hivatal német nyelvű honlapján tájékozódhatnak bővebb információkról. 

Így lesz pihentető az őszi szünet!
Képzelje el, ahogy a gyerekek a medencében úszkálnak, nevetgélnek, miközben ön a nyugágyakon pihenget, olvasgat. Ennél jobb érzés nincs is! Az őszi szünet kiváló alkalom a gyerekekkel való közös wellness pihenésre, élményszerzésre. A kézműves foglalkozások, a gyerekeknek szervezett szauna szeánszok és Gájer Bálint fellépése mellett ne hagyja ki a családi sétákat se az őszbe boruló természetben! Részletek itt. (X)

 

Erdély nincs is olyan messze, mint gondolnánk és ha kocsival vágunk neki az útnak, sok látnivalót besűríthetünk egy 9 napos családi kirándulásba
Galéria: Mit csináljunk az őszi szünetben?
Fotó: Alexandr Spatari / Getty Images Hungary

Ezután induljanak el Marosvásárhely felé, amely a székelység gazdasági és kulturális székhelye. Aztán irány a Parajdi Sóbánya, ahol napi 600 tonna sót termelnek ki. Ezt követően elveszhetnek Székelyföldön: Székelyudvarhely, a Szent Anna-tó vulkáni krátertava, és Csík megye mind érdekes. Nézzék meg a híres búcsú színhelyét, Csíksomlyót a Babba Máriával. A sörök kedvelői megejthetnek egy látogatást a Csíki Sör Manufakúrába is (a készítés mikéntje a gyerekeket is lázba hozhatja). Az erdélyi körutazást zárhatják a Gyilkos-tó és a Békás-szoros felfedezésével. Előbbi egy kőomlás miatt létrejött kísérteties tó, amelyből meredeznek a mész által tartósított fenyőfák, a Békás-szoros pedig félelmetes sziklamonstrumaival bűvöli el a turistákat. 

Útmutató Erdélyhez
A látnivalókról részletesen olvashatnak Erdély turisztikai oldalán.
Hozzanak létre egyéni térképet utazásukhoz a Google Maps oldalán.

 
Ha repülőre pattannának, a Ryanair járatával elrepülhetnek a dániai Billund városába. A környék a Legolandről híres – október 30-ig még nyitva van – de más gyerekkompatibilis program is akad errefelé. Október 29-én és 30-án még látogatható a Givskud Állatkert, ahol akár az állatok ébresztésében is részt vehetnek. A reggeli ébresztéssel egybekötött belépő ára 270 dán korona (kb. 11 ezer forint), a gyerekek esetében 11 éves korig 135 korona (kb. 5500 forint). A normál belépő ára 180 korona (kb 7300 forint) felnőtteknek, gyerekeknek pedig 90 korona (kb 3600 forint).

Lalandia birodalma kihozza a gyerkőcöt még a felnőttekből is
Galéria: Mit csináljunk az őszi szünetben?
Fotó: Soeren Lamberth / Lalandia

A fennmaradó napokon akár egy víziváros lakóivá is válhatunk Lalandiában. Két felnőtt és két gyerek 3 éjszakát 694 euróért (kb. 210 ezer forintért) tölthet el itt, 5 éjszaka pedig közel 1000 euróba (kb. 304 ezer forint) kerül. Vizes vidámpark és fedett kalandpálya is található a szórakoztató komplexumban, mindemellett rengeteg foglalkozást tartanak, és még a téli sportok iránti szenvedélyünknek is hódolhatunk. Az alapár mellett a fogyasztásért külön kell fizetni, így azoknak ajánljuk a több napos tartózkodást, akik mélyen a pénztárcájukba tudnak nyúlni. Napi jegyet is lehet váltani a komplexumba: egy felnőtt jegy ára 260 korona (kb. 10 ezer forint), a 12 éven alatti gyereknek pedig 210 korona, azaz 8500 forint a belépő ára. A három éven aluli gyermeket ingyen látogathatják a vízi világot.

A geocaching is jó móka egy külföldi út során: a ládák és a pontok keresése közben kalandosan fedezhetjük fel környezetünket. Regisztráljanak ingyenesen a geocaching oldalán, és fogjanak hozzá a közös keresgéléshez. Billund környékén is sok pontot találtunk, de ez belföldön is jó program lehet.

Táborok a gyerkőcöknek, ha önnek dolgoznia kell

Összeszedtünk pár bentlakásos és napközis tábort mindazoknak, akiknek dolgozniuk kell, de szeretnék valamilyen izgalmas elfoglaltsággal lekötni a gyerekeiket.

A 11-18 éves korosztály a KÖSZI Nyomkereső készségfejlesztő táborában pallérozhatja elméjét Piliscsabán október 28. és 31. között. Az idei tábor témája a Bajnokok Ligája, amely nyomán többek közt a versengés, a csapatszellem és a kudarc témája kerül majd szóba. Ha október 14-ig jelentkeznek, akkor 18 500 forint a részvételi díj, amelyben a szállás és az étkezés is benne van.

A leendő divatguruk edzhetnek Kozma Rita divattáborában
Galéria: Mit csináljunk az őszi szünetben?
Fotó: kozmaritastyling.hu

A nagyobbak közelebbről megismerkedhetnek a tanyasi élettel a Tanya táborban Újfalunál október 29. és november 4. között: a programok között szerepel állatgondozás, tábortűz, tökfaragás és kemencében sütés is. A részvételi díj 4000 forint/nap/fő.

A vastagabb pénztárcával rendelkező szülők akár angol táborba is küldhetik csemetéjüket: a tinik az Angloville intenzív nyelvtáborában egy héten keresztül anyanyelvi beszélőkkel fejleszthetik nyelvtudásukat október 30. és november 5. között. A helyszín az Arany Kócsag Vendégház a Balaton közelében található Fülén. A tábor ára bruttó 259 ezer forint.

A felső tagozatos gyerekeknek három napos napközis jobb agyféltekés rajztanfolyamot rendeznek Kelenföldön (november 2-4-ig, ára: 27 ezer forint), de akár elmehetnek Kozma Rita divattáborába is, ahol a divattervezés és a divatmagazinok világával ismerkedhetnek meg közelebbről november 2. és 5. között, a részvételi díj: 32 ezer forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek