Ezért üljön fel a hullámvasútra a gyerekkel - akár hússzor egymás után

Ezért üljön fel a hullámvasútra a gyerekkel – akár hússzor egymás után

Vidám napot töltöttek a Disney Worldben a Michigani Állami Egyetem kutatói. A tudomány nevében hatvan kört mentek a park hullámvasútjain – ha vesekő kínozza, érdemes utánuk csinálnia. Két tudós, név szerint David Wartinger és Marc Mitchell, ugyanis azt vizsgálta, milyen hatással van a vesekövekre a hullámvasutazás, és nagyon biztató eredményeket kaptak – írja a The Verge.

A kísérlet úgy zajlott, hogy a két tudós egy vizelettel töltött, 3D-s nyomtatással készített művesét helyezett egy hátizsákba, és ezzel ültek fel a hullámvasútra. A műszervet tartalmazó hátizsákot mindig maguk közt tartották, így az nagyjából olyan magasan helyezkedett el, mint ahol amúgy is van az ember veséje.

Az olaszországi Gardaland Mammut nevű hullámvasútja kísértetiesen hasonlít arra, amin a kísérletet végeztékFotó: Gardaland

Hatvan menettel később igazoltnak látták, hogy a hullámvasutazás rengeteget segít abban, hogy a páciens megszabaduljon a vesekövétől. Nem meglepő módon ez leginkább a kisebb, négy milliméteresnél kisebb kövekre igaz. A felfedezés azért óriási jelentőségű, mert a vesekövektől baromi fájdalmasan lehet csak megszabadulni. Van, aki úgy tartja, fájdalmasabb mint a gyerekszülés.

A tudósok és a művese a legtöbbet a Disney World Big Thunder Mountain Railroad nevű hullámvasútján utazott, húsz menetet mentek vele. Fontos, hogy ez nem egy brutális hullámvasút, csupán éles bal- és jobbkanyarokat csinál, óriási emelkedések és zuhanások nincsenek benne, gyakran ülnek fel rá gyerekek is. De egy ilyen lightosabb hullámvasút is rengeteget segít: eredményeik szerint a hullámvasút kocsijának végében ülve az esetek 64 százalékában, míg elöl ülve 17 százalékában szabadult meg a művese a kövektől.

Magyarul: üljön fel a gyerekkel bátran egy közepesen rázós hullámvasútra, válasszák a szerelvény végét, és ne bánja, ha a kölök újra, meg újra meg akarja ismételni a mókát.

És hogy hova menjen vesekövet rázni? A Fertő tó osztrák oldalán a Familyparkban pont ilyen család- és vesekőbarát hullámvasutak vannak, az általunk is tesztelt olasz Gardalandban pedig egy, a Big Thunder Mountain Railroadra kísértetiesen hasonlító hullámvasút működik – ez a fenti képen látható Mammut.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek