A gőzös Gemencre látogat - kisvasúti nap lesz az ártérben

Kézihajtányozás, kisvasutas hétvége, és természetjárás az ártéri erdőben? Ha mindez lázba hozza, akkor ezen a hétvégén irány a Duna legnagyobb ártéri erdeje. Szeptember 17-én kisvasúti nap lesz Gemencen.

Szeptember 17-én, szombaton tartják a gemenci kisvasút legnagyobb éves rendezvényét, a kisvasúti napot. Az események zöme Pörbölyön lesz, a hálózat déli végpontján. A félezer lelket számláló falut Baja és Bátaszék között félúton találjuk, az 55-ös úton. A rendezvények javarészt az Ökocentrumban és az erdei vasút állomásán lesznek, ezek a település Baja felőli végén, közvetlenül a főút mellett fekszenek.

Hol van Gemenc?

Ha Gemenc települését keresi a térképen, nem fogja megtalálni. Esetleg Kemencével keverhetnénk össze – ez egy 240 kilométeres tévedés lenne, de az is igaz, hogy utóbbin is működik kisvasút. Gemenc, vagyis a Gemenci erdő egy ártéri terület a Duna jobb partján húzódik, Tolna és Bács-Kiskun megye határán, amely Szekszárd vonalától húzódik délre, egészen Bajáig.

Ilyen idilli táj fogad minket a Gemenci erdőben
Galéria: Menjenek el a gemenci kisvasúti napra
Fotó: Rose89 / Indafotó

Mit rejt az erdő?

Az erdő 1977 óta természetvédelmi terület, különlegessége pedig abban rejlik, hogy területéből 180 négyzetkilométert rendszeresen elönt a Duna. Ez körülbelül olyan, mintha egész Buda, vagy Liechtenstein teljes területe víz alá kerülne. A különleges területen különleges az élővilág is, az ember számára gyakorlatilag járhatatlan táj kiváló rejtekhely a nagyvadaknak, például az őzeknek és a vaddisznóknak. De a madárvilág is kivételesen gazdag: találhatunk itt fekete gólyát, rétisast és kerecsensólymot is. Sőt, a növények közt is akadnak olyan ritkaságok, mint a fekete galagonya és a hamvas szeder.

Kivételes környezethez egyedi vasútüzem dukál. Persze, minden kisvasút különleges a maga nemében – írtunk már a legrövidebb, a leghosszabb és a legeldugottabb kisvasútról is –, de a gemenci több tekintetben is eltér a nagy többségtől. A 32 kilométeres, viszonylag hosszúnak mondható hálózaton a szerelvények egész évben közlekednek (télen fűtött kocsikkal), ennek köszönhető részben az is, hogy a kisvasút turizmus nélkül is egész évben népszerű.

Csömödér mellett ez az egyedüli vasútüzem hazánkban, ahol rendszeres teherszállítás zajlik. Itt is azért rakták le az első sínpárokat – a mai hálózaton csak jóval a második világháború után, 1955-ben zajlott a sínletétel –, hogy az egyébként nehézkesen megközelíthető ártéri erdő feltárható, és az onnan kitermelhető faanyag elszállítható legyen.

Ez egyedülálló módon a mai napig igaz, mivel itt nem győzedelmeskedett a négykerekű szállítás a vasút felett, az erdei utakat ugyanis könnyebben elmossa, megrongálja a rendszeresen érkező ár, mint a vasutat.

Gőzös, hajtványozás, lovasfogat, miegymás

A kisvasúti napon 9 órától kezdődnek a programok, 10 órától pedig már teljes gőzerővel dübörög majd a vasútüzem. A metafora találó, hiszen az Erdélyből érkező Rezét gőzmozdony ekkor indul először Gemenc-Dunapart állomásra. A második és egyben utolsó járat 14 órakor indul, de aggodalomra semmi ok – vasárnap is megy még két kört.

A gőzmozdony mindenki szívét megdobogtatja
Galéria: Menjenek el a gemenci kisvasúti napra
Fotó: Gemenc Zrt

Délelőtt és délután is lesz lehetőség kézihajtványozásra, ami igazán különleges élményt jelenthet kicsiknek és nagyoknak is. De lesz lovasfogatos erdei túra is, amely 500 forintba kerül. A Pécsi Gyors modellező klub vasútmodell-kiállítást tart az előadóteremben, a múzeumban pedig a Gemenc kincsei kiállítás lesz látható.

A gyerekkel érkezők leselkedhetnek a madármegfigyelő toronyban, kipróbálhatják a játszóteret, és végigmehetnek a Molnárka tanösvényen. Ha ezek után futja szuszból, irány a vásári forgatag, ahol lesz kézműveskedés, hűtőmágnes-készítés, népi játékok és babasarok is. A helyhez illő különlegesség a vadászatszimulátor, amit a múzeum épületében próbálhatunk ki. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés (lézer)puskával célozni, lesben állni, majd megpillantani a legértékesebb trófeával járó gímszarvas egy szépen kifejlett példányát.

Bőgő gemenci gímszarvas bika
Galéria: Menjenek el a gemenci kisvasúti napra
Fotó: Gemenc Zrt. / Gemenc Zrt.

A Pörbölytől két kilométerre fekvő Nagyrezéten – a kisvasút első állomásán – nyitva lesz a Méhészeti gyűjtemény, ahol 17 óráig mézkóstolóval és mézvásárral várják az ínyenceket. Lassiban – Pörbölytől 6 kilométerre – pedig halászati kiállítás lesz. Az ebédre is gondoltak a szervezők, 950 forintért babgulyást ehetünk. A kisvasút szerelvényei egész nap hétvégi menetrend szerint, normál díjszabással közlekednek.

Pihenjen aktívan a környéken

Ha kedvünk szottyan rá, akár az egész hétvégét a környékre szánhatjuk, és akkor vasárnap egy kis természetjárás is belefér. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő erdőség bejárható az alföldi Kéktúra útvonalán is, ami Szekszárdról indul és Baján át egészen Sátoraljaújhelyig fut. A helyi növény- és élővilággal pedig a Malomtelelő és az Ökológiai tanösvényeken ismerkedhetünk meg behatóbban.

Itt garantáltan feltöltődhet a hétvégén
Galéria: Menjenek el a gemenci kisvasúti napra
Fotó: gyemant77 / Indafotó

De ha valaki nem húzna bakancsot a lábára, akkor Baján sétahajóra is szállhat. De kenut is bérelhetünk, vagy biciklire is pattanhatunk. Ha pedig inkább kulturális programokra vágynak, akkor látogassanak el a közeli Bajára vagy Szekszárdra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek