Bevállalja? Éjszakai erdei séta denevérekkel

  Séta az erdőben denevérekkel, denevérhálózás és előadások: izgalmas programokkal várja az egész családot a Denevérek Éjszakája a fertődi kastély parkjában és Felsőtárkányban is, augusztus 26-án.

  2016-ban az év emlősei a denevérek, így a hagyományos felsőtárkányi rendezvény idén kapcsolódik a Vadonleső Központ által kezdeményezett Év emlőse országos rendezvénysorozathoz, írja az MTI.

  A program célja az, hogy az emberekkel - különös tekintettel a gyerekekre - megismertesse ezt a "méltatlanul mellőzött, félreismert", ám rendkívül hasznos és érdekes emlőscsoportot.

  Egy rőt vérszopó denevérFotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI/MTVA

   

  A felsőtárkányi Denevérek Éjszakáján augusztus 26-án 17 órától várják az érdeklődőket a Nyugati Kapu Látogatóközpontba. A program a Vadonleső Központ csapatának interaktív bemutatójával kezdődik, majd a gyerekek számára a denevérekkel kapcsolatos kézműves foglalkozás indul, közben pedig Gombkötő Péter denevérkutató tart rendhagyó előadást.

  Sötétedés után testközelből is megtekinthetők lesznek a környéken élő denevérek hálózás és hangdetektoros nyomkövetés segítségével. A befogott példányokat elengedés előtt a gyerekek kézbe is vehetik - ígérik a szervezők.

  Fertődön, az Esterházy-kastély parkjában ultrahangos hallgatózás és denevérhálózás is lesz. A Fertő-Hanság Nemzeti Park és az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont közös programja szombat este 7 órakor indul egy előadással, amely a denevérek életmódjára, viselkedésére nyújt rálátást. Utána sétán lehet részt venni az Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részében, a Lés-erdőben.

  Kugler Péter területfelügyelő az MTI-nek elmondta, hogy a nemzeti park területén tavaly szervezték meg először a Denevérek éjszakáját, azonban az idei helyszín az emlősök megfigyelése szempontjából sokkal több lehetőséget tartogat az érdeklődők számára. Eszterházán, a kastélykertben ugyanis több denevérfaj felbukkant már, például a szoprán törpedenevér, a durvavitorlájú törpedenevér, a közönséges és a hegyesorrú denevér, a vízi denevér, a szürke hosszúfülű denevér vagy éppen a kis patkósdenevér.

  Az éjszakai sétán meg lehet figyelni majd a denevérek hangját, az általuk kibocsátott ultrahangok átalakítására képes detektorok használatával. Mészáros József denevérkutató pedig abban segít, hogy a hálóba került emlősökkel testközelből is megismerkedhessen a közönség.

  A Denevérek éjszakájára a gyerekeket is várják, számukra kiegészítő programokat szintén szerveznek rajzolással, arcfestéssel. A részvétel a rendezvényen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

  Magyarországon a denevéreknek 28 faja található meg, és 1901 óta minden fajt törvény véd.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!