Szentendreiek házába leshetünk be a hétvégén

A nyár utolsó hétvégéjén késő éjszakáig kulturális és gasztronómiai programok várnak mindenkit Szentendre belvárosában. Idén ráadásul az itt élők is megnyitják házaik, galériáik, műhelyeik ajtaját.

 

 A XI. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál (augusztus 26–28.) legújabb színfoltja lesz idén a Házak, udvarok, házigazdák Szentendrén című sorozat. Olyan lelkes lokálpatrióták nyitják ki házaik, galériáik, műhelyeik, üzleteik ajtaját, akik Szentendrét nemcsak lakóhelyük miatt szeretik, de fontosnak tartják, hogy a város kulturális áramköreibe is csatlakozzanak felvillanó ötleteikkel, programjaikkal - írja a Turizmus.com.

A Városi Vendégházban ételfesték-performance lesz, azaz a házigazdák bebizonyítják, festeni mindennel lehet – még akár somlói furminttal merített papíron is. De lesz valódi gasztrotúra is Egy falat Szentendre címmel és eredeti helyi ízek felvonultatásával, a Kóstoljon bele Szentendrébe! programban pedig igazi kőhegyi borral várják a látogatókat. A GastroArt keretében egymásra talál a gasztronómia és a művészet: az artisztikus desszertkompozíciókat kilenc szentendrei művész és helyi étterem, kávézó, cukrászda jeles képviselőjének párosa tervezi és készíti el. Köztük ehhez hasonló fantázianevekkel: A lét elviselhetetlen csokissága, Gyönyörök kelyhe vagy Ablak – rácsos pite Vajda Lajos rajza alapján.

Szokatlan vállalkozás lesz a Palmetta Design Galéria Csizma az asztalon című játéka: helyi művészeket kértek fel arra, hogy kedvenc lábbelijüket egy kiállításhoz kölcsönözzék – a hozzájuk fűződő történettel együtt. De szintén izgalmas zenei eseménynek ígérkezik a Kacsakő bisztrónál a Hely szelleme koncert és performance szentendrei képzőművészekkel és zenészekkel.

Fotó: Turizmus.com

 A háromnapos hétvégén hallhatunk és láthatunk homok-animációs előadást, festhetünk köveket, kézműveskedhetünk a könyvesboltban, benézhetünk a szövőműhelybe vagy bámulhatjuk a meghökkentő extrémsport-bemutatót. Aki nagyon felpörögne, azt várja a Patak színpad az Apor hídnál, ahol az Itt és Most Társulat improvizációs színházának azonnal társulati tagjává válhat.

A Szeresd Szentendrét Egyesület sétái között lesz éjszakai denevértúra lampionokkal a bátraknak, Pinceséta speciál, ahol mélyből a magasba jutunk, azaz pincékbe ereszkedhetünk le, majd felmászhatunk a legmagasabb tornyokba. Rab Ráby nyomában kincskereső túrára indulhatunk, míg A nagy átkelés nevű séta a Szentendrei-szigetre vezet majd kishajóval, ahonnan a szentendrei naplementét nézhetjük meg.

Persze mindenhonnan szól majd a zene, a kisebb-nagyobb színpadokon pedig színes zenei felhozatal várja a fesztiválozókat. Ferenczy Károly műteremházának kertjében St. Martin ad koncertet, szombaton a Fő téren a Besh o droM játszik. Idén is a látványos, hangulatos Fényfőtér ragyogja majd be a fesztivál éjjelét, méltón búcsúztatva az idei nyarat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek