Vasútmodellek, gladiátorok és bűvésztrükkök a Múzeumok éjszakáján

400 intézmény mintegy 2200 programmal várja az érdeklődőket június 25-én. Öltözzön gladiátornak, lessen éjszakai állatokat, vezessen villamost!

Június 25-én Budapesten tizennegyedik, vidéken pedig tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Az év leghosszabb napjához, Szent Ivánhoz közel eső szombaton országszerte több mint 400 intézmény mintegy 2200 programmal várja az érdeklődőket, írja az MTI.

Tudta, hogy az éjszakai múzeumi nyitva tartás Berlinből indult el világhódító útjára, az ötlet a tartományi kormány kulturális szenátorának fejéből pattant ki a múlt század kilencvenes éveiben?

A Houdini-múzeumban helycsereláda is láthatóFotó: Marjai János, MTI/MTVA

Budapest: elektromágnesek és bűvészbemutatók

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közleménye szerint az Elektrotechnikai Múzeumban az éjszaka során az elektromosság különleges világába kaphatnak betekintést az érdeklődők. A vendégek festhetnek izzókat, készíthetnek vonatmodelleket és világító kandelábert papírból, de akár mágnestűt és elektromágnest is. Lesznek rendhagyó fizikaórák, este pedig vokális jazz és világzene koncertekkel zárják a programokat a Tesla Budapest udvarban.

A nemrégiben megnyílt Houdini-múzeum tárlatvezetésekkel és folyamatos, élő bűvészbemutatókkal várja a látogatókat a budai Várban, egészen éjfélig. A Harry Houdini magyar származású világhírű szabadulóművész relikviáit bemutató tárlat a bűvész "csodás életébe" kalauzolja el a látogatókat.

A kiállított darabok között láthatók egyebek mellett az illuzionista könyvei, kéziratai, bilincsei, valamint a Magyarországon forgatott Houdini-film kellékei közül a múlt század hangulatát visszaadó Metamorphosis, azaz helycsereláda is, valamint az a különleges óriás tejeskanna, amelyet vízzel telítettek, majd kívülről zártak le hat lakattal hermetikusan.

Denevérek, gladiátorok és titkos villamosgarázsok

Varázslatos éjszakai kaland lesz a fényfestett Mini Magyarország interaktív makettpark kicsinyített épületei között Szarvason. Ezen az éjszakán kivilágítva közlekednek a kisvonatok az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózatán, és kigyúlnak a makettépületek fényei is, a mini Balatont és a Dunát fluoreszkáló kavicsok szegélyezik.

Az este leglátványosabb produkciójaként a Mini Magyarországban speciális fényfestésre várják a látogatókat, míg a Szarvasi Arborétumban detektorral, éjjellátóval és zseblámpával felszerelkezve vezetett túra indul este 21:00 órától.

Ozora is bekapcsolódik a programsorozatba, de természetesen itt most nem a pszichedelikus fesztiválról van szó, hanem az ozorai Pipo várról. Itt történelmi gasztro show-val várják az érdeklődőket szombaton. A "Mielőtt lemegy a nap Pipó uram lakomáján" című gasztro show-n a 16-17. században használt konyhai eszközöket, fűszereket, ételeket mutatják be, lesz reneszánsz táncház, tűzzsonglőr-bemutató, naplementekor pedig fáklyás tömeg veszi körbe a várkastély falát, egyedülálló élményt ígérve a résztvevők és a szemlélők számára egyaránt. A várban rendhagyó tárlatvezetést is tartanak szekszárdi tájjellegű borok kóstolójával egybekötve.

A szegedi Múzeumok Éjszakájának főszereplője természetesen a Pompeji-kiállítás és az ókori Róma: gladiátorok, illetve ókori római ruhába öltözött gyermekek, diákok, múzeumi önkéntesek járják majd be a belvárost. Az ókori menetbe bárki „beszállhat": a szervezők várják azokat a korhű ruhát viselő csatlakozókat is, akik a római-kori divatbemutatón színpadra állhatnak. Ezen az estén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Pompeji-kiállítás három helyszínen.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Miskolcon a remiz is kinyit a Múzeumok éjszakáján, a látogatók megismerkedhetnek mindazzal, ami a villamosok, autóbuszok speciális garázsában látható. Beülhetnek az MVK kiállított autóbuszainak és villamosainak vezetőfülkéjébe, és olyan különlegességekkel várják az érdeklődőket, mint a hóseprő villamos, a legendás Ikarus 620-as vagy a kassai közlekedési vállalat elektromos autóbusza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek