Ismét emelik, és nem is kicsit a 100E reptéri busz jegyárát

A Budapestről repülővel utazók régi álma teljesült, mikor 2017. július 8-án elindították a 100E buszt a Deák Ferenc térről a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér irányába. Egy jegy ára akkor nagyon barátságosan 900 forint volt. Ezt a jegyárat 2022 májusában 1500 forintra emelték, most pedig úgy döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy április 1-jei hatállyal 2200 forintra emeli az útiköltséget.

Forrás: BKK.hu

A BKK.hu oldalán olvasható indoklás szerint a közgyűlés a növekvő infláció, illetve a gyenge euró-forint árfolyam miatt döntött a jegyár növelése mellett, illetve azért, "mert ez a jegytípus a teljes jegybevétel csupán 4 százalékát adja. A cég 2019-es felmérése szerint a járat utasainak 83 százaléka külföldi, akik csak alkalmi jelleggel használják a társaság szolgáltatásait, éppen ezért kevésbé érzékenyek a jegy árára. A jellemzően turisták által használt 100E busz új tarifája még az emelést követően is elmarad a nemzetközi viszonylatban vizsgált városok áraitól."

A repülőtéri gyorsjárat menetrendjét augusztus elsejétől sűrítették és azóta az autóbusz éjjel-nappal, 0-tól 24 óráig folyamatosan közlekedik az alábbiak szerint:

  • hétfőn, pénteken és vasárnap napközben 7-9 percenként,
  • kedden, szerdán és csütörtökön napközben 10 percenként,
  • szombaton napközben 8-10 percenként,
  • éjjel, éjfél és körülbelül 3:30 között 30-40 percenként.

Mivel a Covid és a digitalizáció hatására jelentősen megváltoztak a vásárlási szokások is, illetve az elszabaduló energiaárak miatt egyre nagyobb kihívás Budapest közösségi közlekedésének működtetése, ezért a BKK kezdeményezésére a reptéri busz jegyárának emelkedése mellett április 1-jével megszűnik jó pár jegytípus is: kikerül a kínálatból a metrószakaszjegy, az átszállójegy, a kiegészítő heti Budapest-bérlet, a Budapest-hetijegy és az 5/30 napijegy.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek