Elkészült az ökopark a Vizafogónál: tó és ligetes erdő várja a felfrissülni vágyókat

Átadták a Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között épült Vizafogó ökoparkot, írja a XIII. kerületi önkormányzat. A mesterséges tóval és újonnan telepített ligetes erdővel kialakított Vizafogó ökoparkot arra tervezték, hogy a "nyugalom szigete" legyen a "rohanó világban", mondta a kerület polgármestere dr. Tóth József az átadón.

A park középpontjában a másfél méter mély mesterséges dísztó áll, melybe állandó vízi növényzetet telepítettekForrás: XIII. kerületi önkormányzat

A park középpontjában a másfél méter mély mesterséges dísztó áll, melybe állandó vízi növényzetet telepítettek; ide került Lestyán-Goda János szobrászművész Halak című alkotása. A víz fölött híd ível át, a tó körüli sétányon pedig egy 50 négyzetméteres pavilont hoztak létre, ahol kávézó, büfé, nyilvános vécé és pelenkázó várja a látogatókat. Még egy a víz fölé nyúló vendéglátó stégterasz is létesült.

A tó körül pihenőpadok és nyugágyak várják a kikapcsolódni vágyókatForrás: XIII. kerületi önkormányzat

Egy ligetes kis erdőt is telepítettek a parkba. 59 fát, 4 örökzöldet, 3200 cserjét, 9200 évelőt és 7200 díszfüvet, 850 hagymás dísznövényt s több mint 110 örökzöld dísznövényt is elültettek itt, melyeknek a locsolását talajvízkútról oldják meg, automata öntözőrendszerrel.

A tó fölött Lestyán-Goda János szobrászművész Halak című alkotásaForrás: XIII. kerületi önkormányzat

Az ökoparknak az esztétikai értékei mellett ökológiai funkciója is van: hozzájárul a városi hőszigethatás ellensúlyozásához, a környezeténél hűvösebb mikroklíma megteremtéséhez. Emellett lehetőséget nyújt a város lakóinak a feltöltődésre, az aktív kikapcsolódásra, a sportolásra is. Az építtetők 31 kerékpártámaszt, 2 csocsóasztalt, 2 pingpongasztalt, egy öntött gumiburkolatú kültéri fitneszt és egy futókört is kialakítottak a parkban. Emellett ivókutak, pihenőpadok, nyugágyak várják a kikapcsolódni vágyókat, akiknek a biztonságát modern digitális technológiai rendszer felügyeli.
A Klímabarát Díjas XIII. Kerületi Önkormányzat közel 700 millió forintot fordított a közpark teljes beruházására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek