Videó: Egy Dél-Amerikában honos állat úszkált a Dunában, a főváros szívében

Az elmúlt pár hónapban egyre gyakoribb jelenséggé vált, hogy invazív fajok bukkkantak fel a tavainkban, folyóinkban, utcáinkon. Most újabb talány merült fel: hogy került a Dunába egy dél-amerikai rágcsáló?

Megint egy váratlan vendég: ezúttal egy nutria bukkant fel hazánkban - illusztrációForrás: Alexas_Fotos/Pixabay

Az embereket hetekig lázban tartotta egy fekete párduc felbukkanása, amelyről végül nem sikerült kideríteni, hogy valóban a vadmacskafélék közül való-e, vagy csak egy termetesebb házimacska lenne, de tevéről és struccról is érkeztek jelentések. 

Két napja pedig az Idegenhonos inváziós fajok Facebook-oldalán jelent meg egy megdöbbentő videó, amin az látható, hogy egy Dél-Amerikában honos nutria, más néven hódpatkány vagy mocsári hód úszkál a Dunában. Pontos helyszíni részleteket nem árult el a videó feltöltője, de a kisfilm címéből kiderül, hogy a felvétel Budapest közepén készült.

A Wikipédia szerint a hódpatkány hazája a mérsékelt éghajlatú Dél-Amerika nagy része, a Baktérítőtől délre fekvő országok majd mindegyikében általánosan ismeret. Elterjedési köre az Atlanti-óceán partjaitól a Csendes-óceán partjáig terjed, tehát tőlünk nagyon messze él. Európában a farmokról kiszökött állatok hoztak létre populációkat a szabad természetben, és bár valószínüleg kevés van belőlük Magyarországon, de szapora állatok, ezért érdemes számolni velük a jövőben. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek