Két irányba nyitható kápolna épül az Anna-rétre, amelyre már 80 éve várnak

Egy alig harminc négyzetméteres, de kisebb-nagyobb szabadtéri misék szervezésére is alkalmas, két irányba kinyitható kápolna épülhet az Anna-réten. A tervezési folyamat lezárult, jelenleg az engedélyeztetés zajlik, így akár már jövőre elkészülhet a tájba illő miséző- és emlékhely – olvasható a Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán, amely a Hegyvidéki Újság cikkére hivatkozva arról ír, hogy a vallási közösségek és egyházi képviselők már nyolcvan éve szorgalmazzák a „Szűz Mária, a Világ Királynője Engesztelő Kápolna" megépítését az Anna-réten. 

Kinyitható kiskápolna épül az Anna-rétreForrás: hegyvidek.hu

Meg is alakult egy, a kápolna felépítésért dolgozó szervezet 1942-ben, a főváros pedig erre a célra az egyháznak adományozott egy nagy területet az Anna-rét mellett. Később, 1944 decemberében már az építkezéshez szükséges faanyagot is a helyszínre szállították, a szovjet csapatok érkezése miatt azonban leálltak a munkálatok, az építőanyag pedig eltűnt.

Három évvel később Mindszenty József írta alá az újabb terveket, amelyek már egy nagyobb, kőből készült, háromszáz fős kápolnáról szóltak, és bár a bíboros részvételével az alapkövet is elhelyezték, a kommunista államhatalom közbeszólt, a szerzetesrendek feloszlatásával a kápolna építése is abbamaradt.

1992-ben a Budapest-Zugliget Egyesület megalakulásának 100. évfordulójára a Salamin család építtette ezt a kis kápolnát, amelynek közelében egy emléktábla jelzi, hogy 1944-ben lerakták egy másik kápolna, a Világ Királynője engesztelő kápolna alapkövét isForrás: Szenti Tamás / Wikipedia

Közel öt évtized után Salamin András és családja emelt egy apró kápolnát az Anna-réten, de a hívek nem mondtak le eredeti terveikről és megalapították a Svábhegyi Világ Királynője Engesztelő Kápolna Egyesületet, hogy a Natália nővér látomásában megjelenő kegyhely megépülhessen az eredeti helyszínen.

Aztán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Hegyvidéki Önkormányzat három évvel ezelőtt közös pályázatot hirdetett, amelyben arra kérték az építészeket, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve készítsenek vázlatos terveket egy szabadtéri miséző- és emlékhely kialakítására, ami az Anna-réten átfutó nyugat-keleti (Máriacell–Csíksomlyó) és észak-déli (Csesztohova–Medjugorje) Mária-zarándokutak találkozásában zarándok-pihenőhelyként is használható.

Márkus Péter és Koczka Kristóf terveForrás: hegyvidek.hu

Végül az egyház és az önkormányzat Márkus Péter és Koczka Kristóf díjazott koncepciójának megvalósítása mellett döntött, amely többfunkciós használatot tesz lehetővé a kápolnában. Az épület ugyanis zárt állapotban kisebb, tizenkét férőhelyes kápolnaként működik, míg a facsoport felé kinyitva közepes, a rét felé nyitva pedig nagyobb létszámú szabadtéri mise megtartására is alkalmas lesz.

A jelenlegi tervekben szereplő kápolna sokkal kisebb annál, mint amit a Normafa-törvény maximálisan engedélyez. A homlokzaton és a tetőzeten egységesen megjelenő mészkőburkolat természetbe illő megjelenést biztosít a kápolnának, emellett harmonizál a korábban adományozott, a környezetrendezés során tájépítészeti elemként felhasználandó építőkövekkel – írja cikkében a Hegyvidéki Újság.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek