Budapestet is díjazták a fenntartható közlekedési megoldások versenyén

Budapest pályázatát is díjazták az Európai Bizottság CIVITAS nevű nemzetközi kezdeményezésének szakmai versenyén, mely azokra az európai városokra szeretné felhívni a figyelmet, ahol a legsikeresebb fenntartható közlekedési megoldásokat vezetik be. A díjátadót október 20-án tartották, a 2021-es díjakra három kategóriában, az Átalakulás (Transformation), a Hagyomány (Legacy) és a Klímasemlegesség (Climate Neutral) kategóriájában hirdettek győztest, illetve két kategóriában díjazták a döntősöket.

Forrás: Facebook.com / Molbubi

Klímasemlegesség kategóriájában az olaszországi Parma lett a győztes, mint a legambiciózusabb fenntartható mobilitási terv megfogalmazója. A város célja, hogy 2030-ra elérje a nulla kibocsátást, ennek érdekében pedig alacsony kibocsátású zónává nyilvánítaná a belvárost, ahonnan kitiltaná a leginkább szennyező autókat. A környezetvédelmi zóna magját a történelmi városközpont képezné, melyet "kék területté" nyilvánítanának, ezt pedig egy "zöld zóna" venné körül. Hasonló kezdeményezést egyre több európai nagyvárosban figyelhetünk meg.

A lengyelországi Gdynia a Hagyomány kategóriát nyerte meg új buszsávjaival, teherkerékpárok bevezetésével, gyalogosbarát zónák kialakításával, trolibuszok és elektromos buszok bevezetésével, amelyek mellett több mobilitási kampány is fűződik a nevéhez.

Átalakulás kategóriában Aachen városát választották az idei díj nyertesének, annak elismeréseként, hogy 2020 óta a város 4,2 kilométer kerékpárútvonalat alakított át, 1076 kerékpártárolót épített, 150 új e-jármű töltőállomást telepített, és Németországban először vezetett be hidrogénmeghajtású kukáskocsikat. Ebben a kategóriában ért el döntős helyezést Budapest is a portugáliai Cascais mellett, amit a város zöldítése, a fenntartható mobilitással kapcsolatos beruházásai és a városlakók bevonására tett intézkedéseivel érdemelt ki. A főváros pályázata kiemelte a Blaha Lujza tér és a pesti rakpart zöldítését, a MOL Bubi sikerét, a közösségi gyűlést a klímaváltozásról, valamint a részvételi költségvetést.

Klímasemlegesség kategóriában két görög város, Heraklion és Vari-Voula-Vouliagmeni került még a döntőbe – derül ki a verseny honlapjáról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek