Büszke lovak és díszes huszárok vonultak fel a városban

Hazánknak több mint ezer éves történelme során mindig volt fejedelmi, majd királyi testőrsége, illetve díszelgő lovas egysége. A szakértők szerint kiemelkedik közülük a Mária Terézia által 1760-ban alapított Magyar Nemesi Testőrség, mely később Magyar Királyi Lovastestőrség néven 1945-ig működött.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ennek a több évszázados hagyománynak az újraélesztése, illetve folytatása érdekében hozták létre 2001-ben a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységét. Bár az október 26-i "születésnapi" felvonuláson csak egy kis részét lehetett látni a Díszegység munkájának, feladataik még ma is hatályosak. 

Ahogy a Lovasok.hu oldalán is írják, a Nemzeti Lovas Díszegység feladata, hogy az állami és nemzeti ünnepek alkalmával, a magyar huszár hagyományőrzés értékeit felhasználva, díszelegjen és díszjárőr szolgálatot teljesítsen. 

A Nemzeti Lovas Díszegység már a megalakulás évében – színpompás új huszár öltözetben és felszereléssel – díszelgett március 15-én a Kossuth téren. Idén pedig bemutatkozott a Díszegység alakzatán belül a Honvéd Huszár Díszalegység is, melynek lovai szintén a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságból érkeztek.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A Készenléti Rendőrség épülete előtti díszszemle ideje alatt elhangzott, hogy a húsz évvel ezelőtt megfogalmazott cél, amely életre hívta a Nemzeti Lovas Díszegységet, ma is érvényes: növeli az ország tekintélyét, életben tartja a huszárság hagyományát, és fontos szerepet játszik az állami protokollban, illetve a rendőrség életében, működésében is - olvasható a police.hu oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek