Eredeti falmaradványok mesélnek a Budavári Palota múltjának titkairól

A Szent István-terem látogatói előtt feltárulnak a Budavári Palota múltjának titkai, amikor a déli összekötő szárny folyosóján felnéznek a mennyezetre. A frissen rekonstruált épületrész fehér falain a Hauszmann-kori tükörfolyosó egykori maradványai tűnnek fel.

A palota déli összekötő szárnyának folyosója az épületrész egészével együtt teljesen kiégett a második világháborúban. Később az épület belső tereit szocreál stílusban alakították át, miközben a pusztulástól megmenekült falrészeket lefedték vagy befalazták. A Szent István-terem egykori helyére 1967-től a Budapesti Történeti Múzeum Metszettára költözött.

Az épületrész visszaalakítását végző szakemberek így fél évszázad elteltével bukkanhattak rá a most látható felületekre. A feltárt Hauszmann-kori stukkópárkány és falburkolat részletei óriási segítséget nyújtottak a tervezőknek, hogy a teljes tükörfolyosó helyreállítását elvégezzék. Az egyik megmaradt párkányfrízen ráadásul pont minden motívum feltűnik, így hitelesen lehetett az összes elem eredeti állapotát megalkotni.

 A címlapkép forrása: Karasz/facebook.com/szentistvanterem

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek