Átadták a felújított Lónyay-Hatvany-villát

Átadták a budai Várban található Lónyay-Hatvany-villát, mely a közéleti tevékenységet folytató és fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Batthyány Lajos Alapítvány székháza - adja hírül az MTI.

Forrás: Balogh Zoltán/MTI

Az épület Lónyay Menyhért, az Andrássy-kabinet pénzügyminisztere, későbbi miniszterelnök megrendelésére készült el a Csónak utcában Ybl Miklós tervei alapján. A Szalag-lépcső és a Hunyadi János út által közrefogott területen 1872-re készült el a villa. Az épületet 1915-ben Hatvany Ferenc festőművész és műgyűjtő vásárolta meg, és beköltöztette mintegy 800 műtárgyból álló - főként festményeket, szobrokat és bútorokat tartalmazó - gyűjteményét. A Thomas Mann által is megcsodált gyűjtemény leghíresebb darabjai a francia impresszionista és spanyol avantgárd festők (Canon, Cézanne, Constable, Courbet, Daumier, Degas, Delacroix, Goya, El Greco, Ingres, Picasso, Pisarro, Manet, Monet, Renoir, Sisley, Valloton) alkotásai voltak.

Forrás: Balogh Zoltán/MTI

A műtárgyak a világháború alatt Németországba, Oroszországba és Amerikába kerültek, egy részük jelenleg a világ különböző múzeumaiban, az Ermitázsban, a New York-i Metropolitanben, a washingtoni Philips Memorial Galleryben, a londoni Courtauld Institue of Art-ban, a párizsi Museé d'Orsay-ben és a héraklioni Krétai Történeti Múzeumban látható - derül ki az urbface.com oldaláról.

Forrás: Balogh Zoltán/MTI

A közel 4000 négyzetméter területű villát 1944-ben bombatalálat érte, a háború után lebontották, a helyére játszótér épült. A villa újjáépítése 2000-ben kezdődött meg Kerényi József építészmérnök tervei alapján, a teljeskörű renoválás a külső és belső terek újjáépítését egyaránt magába foglalta. Az ingatlant külső megjelenésében korhűen rekonstruálták, a belső terek a japán Tadao Ando és az angol Ilse Crawford elképzelései alapján újultak meg. Az építkezési munkálatok alatt régészeti munkálatokat és ásatásokat végeztek a budavári telken, többek között ennek köszönhetően kerültek felszínre az egykori Aranybástya maradványai, valamint egyéb törökkori leletmaradványok is. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek