Nézze meg, hogyan emelték ki a másfél mázsás ágyúgolyót a Dunából

Korábban már beszámoltunk arról, hogy két, feltehetően középkori, kőből faragott ágyúgolyót is találtak a Dunában, a Lánchíd alatt. A kisebb, 36 centiméter átmérőjű lövedéket már májusban sikeresen eltávolították, a nagyobbat, mely a mérések szerint 150 kilogramm tömegű és 55 centiméter átmérőjű, ma emelték ki a Lánchíd alól. Ezzel befejeződött a Duna fém- és lőszermentesítése az átkelő környezeténél - adja hírül a bkk.hu, ahol a fotógaléria is megtekinthető.

Forrás: BKK

Érdekesség, hogy mindkét ágyúgolyó teljesen ép maradt, a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményét gyarapítják majd. Ezzel zárultak a május közepe óta tartó víz alatti munkák, amelyeket a Budapesti Történeti Múzeum régészeti szakfelügyelete is segített.

A hatalmas kőgolyót először óvatosan kiemelték a kavicságyból, a víz felszínére hozva hajóra emelték, majd átszállították a Lánchíd pesti hídfőjéhez, ahol toronydaru segítségével a múzeum teherautójára tették. A korabeli lövedékek általában darabokra estek a várfalba csapódáskor, ezért ép állapotban csak ritkán kerülnek elő. A kutatók szerint ezeket valószínűleg nem is lőtték ki, hanem rakodás közben eshettek a vízbe a budai oldalon.

A másfél hónapig tartó roncskutató és tűzszerészeti búvárfelderítés során kétszer második világháborús bombát találtak, a budai és a pesti oldalon pedig felszínre kerültek középkori és török kori kerámiatöredékek is, melyek szintén a Történeti Múzeumba kerülnek.

„A megfigyelés azt bizonyítja, hogy a hazai folyók – különösen a Duna – gazdag kulturális örökséget őriztek meg számunkra" – mondta dr. Tóth János Attila víz alatti régész. A Budapesti Történeti Múzeum évente több száz régészeti beavatkozást végez, amelyek szorosan illeszkednek a kivitelezések ütemezéséhez. A kutatók munkája lehető teszi, hogy a beruházásokkal egy időben a főváros régészeti örökségét is megmentsék.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek