Ismét alámerülhetünk a Sziklakórház és a Vár-barlang mélyére

A Budai Várnegyed a főváros talán legismertebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja, hiszen lépten-nyomon történelmi-, építészeti-, kulturális- és gasztronómiai attrakciókkal találkozhatunk macskaköves utcáin. De arról már kevesebben tudnak, hogy a Vár felszíni látnivalói alatt egy olyan több kilométer kiterjedésű barlangrendszer húzódik, mely több évszázad titkait rejti.

Sziklakórház Atombunker MúzeumForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság / Press

Ezeket a titkokat 2020-ban, pár kivételes alkalommal már meg lehetett lesni A Sziklába Vájt Történelem elnevezésű exkluzív program során, de akkor annyira gyorsan beteltek az időpontok, hogy sokan lemaradtak az eseményről. De jó hír, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sajtóközleménye szerint idén több alkalommal is - elsőként június 18-án - újra megszervezik a Budai Várnegyed három különleges helyszínét összefogó sétát.

Az érdeklődők a program első felében a Sziklakórház hátborzongató orvosi kellékeit és drámai történeteit bemutató tárlatvezetésen vehetnek részt. A múzeum termei és folyosói sötétbe borulnak, a látogatók zseblámpafényes történelmi időutazás során ismerkedhetnek meg a Várnegyed és Budapest történelmének legviharosabb időszakaival.

A Vár-barlang folyosóinForrás: @Egri Csaba / Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság / Press

A túra első felének végén a résztvevők egy üvegajtón át léphetnek majd be a budai Vár-barlangba, ahol bejárják a természetes eredetű, labirintusszerű pincéket, majd végül a 800 éves Mátyás-templom kilátóteraszán élvezhetik a fővárosra tekintő kivételes panorámát. A teraszra nem árt erőben felkészülni, mert a toronyba 197 lépcsőfokon juthatunk fel, és az út folyton-folyvást csak kanyarodik.

Oda fel, a Mátyás-templom tornyábaForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság / Press

A programot június 18-ra, péntekre hirdették meg. A túrák 17 órától félóránként indulnak; az utolsó séta 20:30-kor indul. A túra időtartama 1,5 - 2 óra, a részvételi díj az Atombunkertól a Mátyás-templom tornyáig 7 490 forint. A programon 12 éves kortól lehet részt venni, védettségi igazolvány felmutatásával - olvasható Sziklakorhaz.eu oldalán, ahol az időpontfoglalás is történik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek