Függőágyban hintázó Ferenc József díszíti a Szabadság hidat

Bartha Dorka egyik reggel a piacra bringázva azt vette észre, hogy hosszú sor kígyózik a Szabadság hídon, így megállt, hogy megnézze, mi is történik - számol be élményéről az enbudapestem.hu oldalon. Kiderült, a látványosság nem más, mint a híd egykori névadójának, Ferenc József egykori magyar királynak a szobra, amely Kolodko Mihálynak köszönhetően tölti szabadságát a korláton.

Forrás: Denis_Sosnovskiy/Facebook/Kolodko Art

Mint a szerző írja, a hidat 1896-ban adták át, az ünnepélyes megnyitón az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója Ferenc József is részt vett. Az azóta már annyiszor ellopott és elkeveredett utolsó ezüstszegecset ő maga kalapálta a helyére. A hidat a második világháborúban a visszavonuló német hadsereg felrobbantotta – az újjáépített és 1946. augusztus 20-án megnyitott új híd immár nem az egykori Habsburg uralkodó nevét kapta vissza, hanem a mai napig használatos Szabadságot.

A cikkből az is kiderül, hogy a függőágy ötletét azok az időszakok inspirálták, amikor a hidat lezárták a forgalom előtt, így birtokba vehették azt a gyalogosok, akik kreatív megoldásokat találtak arra, hogyan is használják ki a tér adta lehetőségeket, például függőágyat szereltek az oszlopok közé - ezzel is illusztrálva a "szabadság" üzenetét.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek