Pipacsok, vadvirágok a főszereplői a Bartók Béla úti kirakatkiállításnak

Úgy tűnik, a természet kezdi kiszorítani az emberi alkotásokat a kiállítóterekből. Tegnap egy tóval és annak élővilágával elárasztott bázeli múzeumról adtunk hírt, most pedig egy vadvirágokkal beültetett galérián akadt meg a szemünk. Hogy ez utóbbit a valóságban is láthassuk, nem is kell olyan messzire utaznunk, hiszen Budapesten található, a Bartók Béla út 33. szám kirakatában.

A Kultúrgorilla csapata a Zipernowsky Stúdió kirakatában egy konyhakerti növények termesztéséhez használt ágyást ültetett tele pipacsokkal, sással, mindenféle vadvirággal, olvasható holnapjukon.

Az inspirációt az alkotóknak Gilles Clémens francia tájépítész adta, aki szerint az emberi túlélés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a városi terek között maradjanak kihasználatlan területek, ahol minimális az emberi intervenció. Ezek a parlagon maradt területek a biodiverzitás szempontjából kiemelkedően fontosak, sok fajnak pedig az utolsó menedéket jelentik.

Kultúrgorilla:ZöldmezőKultúrgorilla

Ennek szellemében az alkotó kollektíva úgy döntött, a haszonágyást a haszonnövények terméshozamának maximalizálása helyett arra használja fel, hogy "vadság esztétikáját" népszerűsítse. "Alig avatkozunk a dolgukba, figyeljük az élet kibomlását a galériában" - írják az alkotók honlapjukon, hozzátéve, hogy "az installáció az ember és a természet újrakapcsolódási lehetőségeire reflektál, modelleket keresve a folyamatosan veszélyeztetett élőhelyek, és sokféleség megőrzésére az antropocénban." A Zöldmező című projekt március 1. és május 31. között tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek