Hasznos, ám előítéletekkel övezett állatokat ünnepel ma a Fővárosi Állatkert

Minden évben április 17-én ünnepeljük a denevérek világnapját. Ezt a kezdeményezést egy nemzetközi denevérvédelmi szervezet, a Bat Conservation International (BCI) hívta életre, angolul ezt a napot International Bat Appreciation Day-nek nevezik, vagyis olyan napnak, amelynek célja a denevérek megismertetése. Ebből az alkalomból a Fővárosi Állatkert is szeretné felhívni a figyelmet a denevérekre, így oldalukon részletesen bemutatják ezeket a hasznos állatokat és a rájuk leselkedő veszélyeket.

DenevérForrás: zoobudapest.com

Mint a cikkből kiderül, Magyarország „denevér-nagyhatalomnak" számít abban az értelemben, hogy az Európában előforduló 46 denevérfajból közel 30 nálunk is őshonos, annak ellenére, hogy hazánk területe mindössze egy százaléka Európa területének.

Az Állatkert természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés, és védenceik között minden évben szép számmal akadnak denevérek is. A tavalyi, 2020-as évben például 11 denevérfaj 398 egyede került be az Állatkert vadállatmentő központjába, és kapott második esélyt. A sérült, beteg állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elávultakat felnevelik. A cél mindig az, hogy az állatok ismét boldoguljanak emberi segítség nélkül, s amikor ezt elérték, visszaengedjik őket természetes élőhelyükre. A hidegebb évszakokban rendszerint telelésben megzavart denevérek szoktak bekerülni. Tavasszal és nyáron viszont sokkal jellemzőbb, hogy elárvult, odúból kipottyant denevérkölykökkel akad dolguk. A mentett denevérbébik felneveléséről a múlt évben egy kisfilmet is készítettek.

 Bővebb leírást a denevérekről az Állatkert honlapján találunk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek