Tavaly közel kétezer segítségre szoruló vadállat kapott második esélyt a Fővárosi Állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert kiterjedt természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés. A Magyarországon őshonos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedei kapnak második esélyt, akik valamilyen okból emberi segítségre szorulnak. A múlt évben közel kétezer segítségre szoruló vadállat kapott második esélyt az Állatkertben zajló mentőmunkának köszönhetően. A sérült és beteg állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik, és ha már képesek segítség nélkül is boldogulni, visszajuttatják őket a természetes élőhelyükre – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert weboldalán.

A héjafióka is a szerencsés mentett álatok közé tartozikForrás: zoobudapest.com

A 2020-as évben a vadállatmentéssel foglakozó munkatársaik összesen 104 különböző faj 1988 egyedének nyújtottak segítséget.

A mentett állatok közül 79 faj 887 egyede volt madár, a legnagyobb egyedszámmal bekerült fajok a fekete rigó (135), a széncinege (71) és a molnárfecske (68) voltak. A védenceik között szép számmal akadtak ragadozó madarak (vörös vércse, egerészölyv, karvaly, rétisas, darázsölyv, kabasólyom, barna rétihéja, fakó rétihéja, héja, kék vércse, kerecsensólyom, parlagi sas, vándorsólyom) és baglyok (kuvik, erdei fülesbagoly, macskabagoly, füleskuvik, gyöngybagoly, uráli bagoly), sőt, még 17 fehér gólya is. Az emlősöket 18 faj 976 egyede képviselte a mentett állatok között, legnagyobb részük, 548 állat sün volt, de sok denevért (11 faj 398 egyedét), valamint mókusokat, peléket, hódokat és vadmacskákat is mentettek. 135 hüllő (teknősök és gyíkok) is volt a mentett állatok között.

Egy nyár elején közzétett videóban a mentett héjafiókákat meg is nézhetik.

A nyár végén külön film készült a mentett denevérek neveléséről, majd ősszel újabb kisfilmen mutatták be a mentőmunkát. Az állatkertben folyó vadállatmentő munka további híreit ide kattintva olvashatják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek