Ismét látogatható a beázás miatt bezárt Román Csarnok a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum tájékoztatása szerint csaknem három hónap után szombattól ismét látogatható a Román Csarnok, amelyet június közepén beázás miatt kellett bezárni. Az is kiderült, hogy mi okozta a problémát: az épület vízelvezető hálózata a tervezett vízmennyiség kezelésére alkalmas volt, de a júniusi viharokban ennél nagyobb terhelés érte, és ezt a rendszer már nem bírta.

Szombattól látogatható ismét a Román CsarnokForrás: szepmuveszeti.hu

A beázások kisebb károkat okoztak a falfelületen, valamint a Román Csarnok alatt lévő műtárgyraktárt is érintették, az ott tárolt 1500 műtárgyból 30 festmény felületét érte a befolyó víz. A gyors beavatkozásnak köszönhetően ezek egyike sem szenvedett maradandó károsodást, s a múzeum szakemberei időközben restaurálták valamennyi érintett alkotást.

A szakértők jelentése az épület esővíz-elvezető hálózatának a növelését kezdeményezte, emellett a tető szigetelésének hibáit is kijavították, mindezt a múzeum korábbi felújítását végző cég garanciális munka keretében végezte el – olvasható az Infostart cikkében.

A Román Csarnokot - amelyet a 2. világháborút követően több mint 70 évig nem láthatott a nagyközönség - három évig tartó felújítást követően 2018-ban nyitották meg, azóta több mint félmillió látogató csodálta meg a különleges szépségű termet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek