Szigorúbb ellenőrzés a közösségi közlekedésben: pótdíjazzák, aki nem visel maszkot

Az utasok túlnyomó többsége továbbra is fegyelmezetten betartja az előírásokat, vannak azonban, akik az április óta érvényben lévő rendeletek ellenére sem takarják el az arcukat utazás közben. A BKK ezért szigorítást vezet be: mostantól nagyobb létszámmal zajlik az ellenőrzés, és kizárhatják az utazásból azt, aki nem, vagy nem szabályosan takarja el az arcát, illetve 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabnak rá - derül ki a BKK közleményéből.

Forrás: BKK

A Budapesti Közlekedési Központ ellenőrei és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársai megnövelt létszámmal ellenőrzik, hogy az utasok betartják-e a kötelező maszkviselésről szóló fővárosi és kormányrendeletben leírtakat. A bírságolás egyébként nem egyedi megoldás, azt a szomszédos Bécsben például már hónapok óta alkalmazzák.

Míg tavasszal az utasok közel 100 százaléka betartotta a szabályokat, a nyár második felére láthatóan lanyhult a maszkviselési fegyelem: a BKK nem reprezentatív, augusztusi felmérései szerint már csak a közlekedők körülbelül 85 százaléka tartotta be a vonatkozó előírásokat. Emellett az elmúlt hetekben tapasztalható növekedő megbetegedési esetszám is indokolja, hogy a BKK szigorúbban lépjen fel.

A járműveket, azok légkondicionáló berendezéseit, a metróállomásokat, a jegyautomatákat a lehető legsűrűbben fertőtlenítik és bőséges kapacitással, sűrűn indítják a járatokat. A járvány kockázatait azonban csak közös erővel tudjuk minimálisra csökkenteni: a biztonságos utazás érdekében az utasoknak is be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek