Mintegy 50 helyszínen, éjszakába nyúlóan hódolhatunk a műtárgyaknak

Több mint száz programmal rendezik meg szeptember 17. és 19. között a 4. Műtárgyak éjszakáját, melyet eredetileg nyárra terveztek, de el kellett halasztani erre az őszi időpontra. Bár az eseménysorozathoz csak kis létszámú programokat hirdetnek, de a sok helyszín között mindenki megtalálhatja majd a neki tetszőt.

Már a programfüzet is készen vanForrás: Műtárgy.com / Facebook.com

A három napos esemény ajánlójában jelezték, hogy számos múzeum is csatlakozott a látogatható helyszínekhez: mások mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Műcsarnok, a Kassák Múzeum, a Budapest Történeti Múzeum, valamint az Iparművészeti Múzeum a Ráth György-villával.

A látogatók tizenötféle programtípusból választhatnak majd. Akik a kortárs művészet iránt érdeklődnek, bepillanthatnak majd olyan alkotók műtermeibe, mint Majoros Áron, Esse Bánki Ákos, Korodi Zsuzsanna, Gáspár György és Barakonyi Zsombor; de átogatható lesz a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Budapest Art Factory is.

A részben online is követhető szakmai előadásokon a közönség megismerkedhet a kézműves lámpák születésével és a kőfaragás mesterségével, de a festményeken megjelenő fejfedőkről, a Feszty-körkép titkairól, az ötvösművész Fabergé sikersztorijáról vagy Frida Kahlo és a fotográfia kapcsolatáról is lehet majd előadást hallgatni. Bemutatkozik négy kortárs ékszerművész, valamint a kárpitművészet legjobbjai.

A workshopok kínálatában porcelánfestés- és formázás, optikai illúzió, fotókidolgozás, fejdíszkészítés és szitázás is szerepel; a porcelánworkshop-sorozat idén a Herendi és az Óbudai Múzeum foglalkozásán túl a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületének (FISE) programjával bővül.

Tárlatvezetések lesznek a Szépművészeti Múzeumban, a Kassák Múzeumban, a Vasarely Múzeumban, a Műcsarnokban, a Hegyvidék Galériában, az Óbudai Múzeumban, a Budapesti Történeti Múzeumban, a Várfok Galériában, a Virág Judit Galériában, a Montparnasse Galériában, a Bodó Galériában és a Magyar Nemzeti Galériában is, utóbbit Kriptától a kupoláig címmel épületsétán lehet majd bejárni.

A rendezvény új állomása a Ráth György-villa, ahol a szecessziós műalkotásokon szereplő nők lesznek a középpontban. A további programokról, időpontokról és helyszínekről a Mutargyakejszakaja.hu oldalon találnak információkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek