Ismerje meg a magyar holokauszt emlékeit az ingyenes Carl Lutz emléksétán

2020-ban ünnepeljük Carl Lutz embermentő svájci diplomata születésének 125. és halálának 45. évfordulóját. (Az idén márciusra tervezett megemlékezést a koronavírus miatt el kellett halasztani.) Ebből az alkalomból ingyenes Carl Lutz-emléksétákat indít a Hosszúlépés. Járunk? a Svájci Nagykövetség támogatásával, így emlékeznek a svájci diplomatára, akinek magyarok tízezrei köszönhetik az életüket.

A fotón feltételezhetően Carl Lutz és felesége látható, a hajdani brit nagykövetség udvarán - illusztrációForrás: Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi/Fortepan/wikimedia.commons.org

Carl Lutz, svájci diplomata a Második Világháború alatt sok tízezer magyar zsidó életét mentette meg. Ugyanakkor nemcsak korának egyik legtehetségesebb diplomatája volt, hanem lelkes fényképész is. Képein nyomonkövethetjük, hogyan változott át Budapest a két világháború közötti békés európai fővárosból szétlőtt romhalmazzá. Különös hangulatú fotóin feltárul Budapest tragédiája, és a romok között átélt megható, vagy tragikomikus pillanatok is - áll a Hosszúlépés új sétájának leírásában.

A sétán a fotók és az eredeti épületek segítségével felidézhetik Carl Lutz Budapestjét, megismerhetik az újlipótvárosi nemzetközi gettó történetét és működését, és a svájci védett házak meghatározó szerepét a Holocaust alatt.

Ellátogatnak a Svájci Nagykövetség idegen érdekeket képviselő osztályának egykori épületébe, a hírhedt Üvegházba, ahol a vészkorszak legsötétebb óráiban tömegek álltak az utcán a menekülést jelentő külföldi iratokban (Schutzberiefe) reménykedve. A sétát a Szabadság téren, az Amerikai Nagykövetség előtt lévő Carl Lutz emlékműnél fejezik be.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek