Nemcsak vezetett sétára, de történelmi időutazásra is invitálják a Budai várba

Tudják, hogy mikor látogatott első alkalommal Mária Terézia és férje Pest-Budára? Ki hozatta haza a Szent Jobbot Raguzából és mióta ünnepeljük augusztus 20-át? Ki költöztette haza újra a koronázási ékszereket és meddig őrizték őket a palotában? A Habsburg-család mely tagjai laktak először életvitelszerűen a palotában? Mely építészek tervei alapján történt a palota átalakítása, bővítése, komfortosabbá tétele a 19. században? Ha mindezekre a kérdésekre kíváncsiak, akkor érdemes lesz ellátogatniuk A királyi udvar Budán elnevezésű sétára.

Csodálatos kilátás nyílik a DunáraForrás: Monika Mesterházy/Pixabay

A Várkert Bazár építése idején a palotabővítés igénye többször felmerült, és elnyerte az uralkodó támogatását is. Az 1890-ben kezdődő építkezés során szorgalmazták a hazai építőanyagok használatát, magyar mesteremberek, iparművészek alkalmazását. 1905-ben fejeződtek be a munkálatok, a végeredmény minden elképzelést felülmúlt. A 15 évig tartó építkezés során Európa legragyogóbb királyi palotáját alkották meg a fővárosban.

Nemcsak vezetett sétán vehetnek részt, de egy történelmi időutazást is tehetnek a Budai Várban és környékén. A séta során kiderül, hogy hol volt a trónterem, a bálterem, és hol kaptak helyet a királyi lakosztályok. Megtudhatják, milyen volt a Habsburg-terem és a Mátyás-terem enteriőrje, és hogyan zajlott egy udvari bál. Megismerhetik a megmosolyogtató anekdotákat, melyek az udvari ebédekről, audienciákról, a magyar főurak, hivatalnokok, katonatisztek etikettbeli sutaságáról, ballépéseiről születtek. Kiderül az is, milyen volt Erzsébet királyné és Ferenc József napirendje, ha Budán tartózkodtak. Belepillanthatnak a királyi palota mindennapjaiba, és abba, hogyan különültek el a reprezentációt szolgáló terek a lakóterektől és kiszolgáló egységektől.

A séta vezetője a november 2-án megjelenő "Királyék megint itthon vannak" című könyv szerzője, Kovács Dóra. 

A kétórás túra időpontja augusztus 15. szombat, 9:00 óra. A részvételi díj felnőtteknek 3300Ft, nyugdíjasosknak 3100Ft, diákoknak (18 éves korig) 1500Ft. Tovább információkról a szervező weboldalán ide kattintva, illetve az esemény Facebook oldalán tudnak tájékozódni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek