A Svábhegyen megleshetik az üstököst, amely lázban tartja a világot

 NEOWISE üstökös - Legyél Te is üstökös vadász! elnevezésű rendezvényre invitálják az érdeklődőket a Svábhegyi Csillagvizsgálóba. A C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst 2020. március 27-én fedezte fel a NASA NEOWISE missziója, és azóta is a NEOWISE tartja lázban a világot. Az északi féltekéről az 1997-es Hale-Bopp üstökös óta nem láthattunk ilyen fényes és nagy méretű égi vándort!

Az üstököst a szakértők társaságában kereshetik meg az égbolton, és további érdekességeket is megtudhatnak róla - illusztrációForrás: skeeze/Pixabay

A NEOWISE üstököst eddig a kora hajnali órákban lehetett látni, ahogy napközelpontját elhagyva távolodott a csillagunktól. Az elmúlt hét során szerencsére átvándorolt az esti égboltra, így a sötétedés beállta után kényelmesen megfigyelhetjük. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban ezért nagyszabású üstökösmegfigyelő-hetet szerveztek. E héten és jövő héten, amíg a telő Hold növekvő fénye nem mossa le az égről az üstököst, minden este üstökösbemutatót tartanak.

Az este során a csillagász szakértő interaktív előadás keretében kalauzolja el az érdeklődőket az üstökösök világába, ahol első kézből ismerkedhetnek meg a por és gázcsóvákat kifúvó, óriási légkört növesztő égi vándorok szerkezetével. Ezután a Csillagászati Intézet neoklasszicista főépületének kizárólag e különleges alkalomból látogatható tetőteraszáról, közepes és nagy távcsövekkel célba vehetik a NEOWISE üstökös elhajló csóváját, magárnyékát és csillagszerű nukleuszát - olvasható a csillagvizsgáló honlapján, és az esemény Facebook oldalán.

A teraszon lézerpálcás csillagképtúrán is részt vehetnek. Mivel az üstökös látóhatárközeli helyzete miatt a Svábhegyi Csillagvizsgáló nagykupolájából nem figyelhető meg, a bemutató végén az éjszakázást jól bíró érdeklődők fakultatív jelleggel, egy izgalmas meglepetés-objektum erejéig kipróbálhatják a csillagvizsgáló főműszerét is.

A következő látványos szabadszemes üstökösre talán újabb évtizedeket kell várnunk, a Neowise pedig legközelebb 6800 év múlva tér csak vissza.

Ha szeretnének ezen a különleges és megismételhetetlen programon részt venni, már akár július 22-től július 31-ig minden nap megtehetik, de a programon való részvétel regisztrációhoz kötött. A program 21 órától 23 óráig tart, a fakultatív obszervatóriumi megfigyelés további fél órát vesz igénybe. A teljes árú jegy: 3 500 Ft/fő, a kedvezményes: 3 000 Ft/fő (diák, nyugdíjas, MCSE tag). 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek