Ezért jó autóval nyaralni menni: 3 élethelyzet, 3 autós út

Egyre többen választanak autós úti célt idén nyárra, hogy a repüléssel járó kockázatokat és bonyodalmakat elkerüljék. De vajon miért éri meg négy keréken útnak indulni? Egy baráti társaság, egy család és egy egyedülálló utazó szempontjait vizsgáltuk meg közelebbről három népszerű európai célpont viszonylatában.

Baráti társasággal: az olaszoknál újraindul az éjszakai élet is

"Nálunk a barátokkal évek óta az Adria a sláger, Észak-Olaszországot imádjuk, és alig várjuk, hogy idén végre - a tavalyi kihagyás után - újra mehessünk. Kisbusszal megyünk és felváltva vezetünk, de 8-10 óra alatt kényelmesen megjárjuk így is, pihenőkkel. Az atmoszféra, az emberek, az olasz mentalitás és vendéglátás mind nagyon bejön" – kezdi Gábor, aki párjával és egy másik baráti párral indul útnak idén. Mivel már megvannak a régi, jól bejáratott helyeik, akár teljesen önállóan is foglalhatnának, viszont a jelen helyzetben sokkal vonzóbb választás az utazási iroda a pénzvisszafizetési garancia miatt, amely kötelező része az idei szerződéseknek.

Barátokkal, de családdal is érdemes elindulniForrás: Archivo Turismo FVG

Gáborék gyermektelen koraharmincas baráti társaságként korábban alaposan belekóstoltak a pezsgő talján éjszakába, egyelőre azonban még nem tudják, idén júliusban mi vár rájuk. Olaszországban az este 11-től reggelig tartó kijárási tilalom június 7-től éjfélre módosul, a tervek szerint pedig június 21-től a tilalom teljesen megszűnik, így Gábor és társasága már önfeledten bulizhat júliusban – persze az alapvető higiénés szabályok betartásával. Az éttermek és szórakozóhelyek június 1-től már benti helyiségeikben is fogadhatnak vendégeket, ami optimizmusra ad okot.

Kényelem az egész társaságnakForrás: Hotel Maria Uno Lignano

"Az biztos, hogy sokat fogunk pihengetni a parton és fürdőzni a tengerben, a vízminőség itt minden évben kifogástalan. Meg persze – ha már ott a járgány – kirándulunk egyszer-egyszer a környéken is. Bibione, Udine, Trieszt és persze Velence mind itt van közel, ezek simán beleférnek a napba" – teszi hozzá Gábor, aki már nagyon várja, hogy újra az olaszok vendégszeretetét élvezhesse.

Gondtalan pihenés az ALDI Utazással!

Minden 2021.12.31-ig lefoglalt autós úthoz ingyenes pénzvisszafizetési garanciát biztosít az ALDI Utazás!

Legkésőbb 10 nappal az indulás előtt, indoklás nélkül lemondhatja az utat, és 100%-ban visszakapja az utazás árát. Legyen biztonságos és gondtalan a pihenése! (X)

Családi kirándulás: legyen közel, gyerekbarát és könnyen bejárható

"Gyerekekkel autóval a legegyszerűbb utazni, mert elfér az a tengernyi holmi, amit ilyenkor akár három-négy napra is muszáj vinni, ráadásul bármikor meg tudunk állni pihenni, felfrissülni vagy vécézni, sőt, akár egy kis városnézésre is jut idő" – mondja Nóra, aki férjével, 3 éves kislányával és 5 éves kisfiával vállalta be az autós utazást. Fontos volt, hogy olyan úti célt válasszanak, amit legfeljebb 4-5 óra alatt elérhetnek Budapestről, ezért idén késő tavasszal - Ausztria korai újranyitását ünneplendő - egy néhány napos Salzburg környéki pihenés mellett döntöttek. A házaspár mindkét tagja egészségügyi dolgozó, így oltottságuk igazolásával gond nélkül átléphették a határt.

Salzburg tartományban nem csak a várost, Mozart szülőhelyét és a Muzsika hangjainak helyszínét nézhetjük meg, hanem ott van a gyönyörű, gyerekbarát kirándulóhely, a Sigmund-Thun-szurdok, a Wolfgangsee, a régió egyik legnagyobb és leghíresebb tava, no és persze a bájos barokk kisváros, Hallein vagy épp Radstadt, a maga pompás hegyi panorámájával. Az osztrák vendéglátás rendkívül gyerekbarát: a hotelek többsége nem számol fel plusz díjat 4 éven aluliak számára, a sörözőkben pedig a legtöbb helyen külön gyerekmenü és számukra elkülönített játszórész is van, hogy a felnőttek is kicsit ki tudják fújni magukat. Ausztriában május 19-én minden kinyitott a turisták számára, június 10. és július 1. között pedig a jelenlegi korlátozások is fokozatosan megszűnnek majd. 

Friss levegő, gyönyörű panorámaForrás: Hotel Sohnhof

"A régióban nem feltétlenül egyszerű két gyerekkel mindent végigjárni, viszont van egy csomó nagyon menő gyerekeknek való hely, ahová érdemes elmenni, alkalmasint autóval: ott a salzburgi Haus der Natur, ahol a fiam teljesen megőrült a dínókért és az egzotikus állatokért, a lányom kedvence a játékmúzeum volt, ahol évszázados babákat is látott, és igazság szerint még soha nem jártunk sehol olyan klassz állatkertben, mint itt" – mesélte Nóra, akik azért a salzburgi, Muzsika hangjaira épített túrák közül is végigjártak egyet, és bebarangolták az Óvárost is, amit mindannyian élveztek.

Biztonságos, könnyen megközelíthető, nyugodt úti cél egyedülálló nőknek is

Linda idén nyáron azért utazik Horvátországba, hogy lazítson egy kicsit, és megünnepelje válását, de nemcsak napozni és úszni, hanem kirándulni is szeretne a környéken. "Olyan úti célt kerestem, ahová egyedül, a kisautómmal is el tudok vezetni, mégis nyugodt, biztonságos. Szerencsére az Isztriai-félsziget kis tengerparti üdülőfalvai mindegyik elvárásnak tökéletesen megfelelnek." 

Friss levegő, tenger, nyugalom: PorečForrás: Valamar Parntino / Porec

"Egészen biztosan viszem a biciklimet is, még jó, hogy a kocsiban elfér, a távolabbi célpontokra pedig autóval megyek majd" – teszi hozzá Linda, akinek épp jól jött, hogy magyar védettségi igazolványt elfogadják Horvátországban, igaz, a második oltás után legalább 14 napnak kell eltelnie a belépéshez.

"Pihenés, kirándulás és persze gasztronómia, ezekért megyek. Olívaolaj, olajbogyók, a sajtok, a borok, kézműves sörök, tengeri herkentyűk – a mediterrán étrend óriási rajongója vagyok, úgyhogy egészen biztosan fogok venni egy csomó finomságot itthonra is, hogy a barátaimat is megkínálhassam. Ez is nagy előnye annak, hogy egyedül és autóval utazom, lesz hely a gasztro-szuveníreknek."

A móka felnőttként is beleférForrás: Valamar Parentino / Porec

Nagy partizásra nem készül, így különösebben nem zavarja, hogy a 10 órai kijárási tilalom egyelőre még érvényben van – igaz, augusztusi utazása idejére ez valószínűleg amúgy is csak egy rossz emlék lesz majd. Maszkot jelenleg Horvátországban a zárt terekben kötelező viselni, illetve külterületen ott, ahol nem tartható a másfél méteres távolság. "Elhagyatott strandokon, biciklitúrán vagy olajbogyó-szüreten biztosan nem lesz szükség maszkra, így ettől nem tartok."

A cikk megjelenését az ALDI Travel támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek