Túrautakon és kilátókon kínált panorámák a Zalai-dombság és a Kis-Balaton térségében

A Kis-Balaton és a Zalai-dombság a kellemesen melegnek ígérkező indiánnyárban is vonzó úti cél lehet, különösen akkor, ha Zalakarosról indulnak felfedezésükre. Ha azonban szeretnék a családi fürdőzést egy kis kirándulással is egybekötni, akkor az alábbi programokat vétek lenne a térségben járva kihagyni.

Forrás: Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa

Két keréken a Kis-Balaton körül

Amint egy kicsit enyhül a rekkenő hőség, jöhet az aktív pihenés időszaka. A kerékpárosok körében népszerű például a bejárt útvonaltól függően nagyjából 30 vagy 50 kilométeres Kis-Balaton körtúra, de két keréken akár Hévíz, Keszthely vagy a Somogyi-dombság irányában is elindulhatunk. A táj errefelé is gyönyörű, a szintkülönbségek pedig nem jelentősek, így akár gyerekkel is bátran nekivághatunk a biciklis kirándulásnak.

Túrázzanak a hűvös parkerdőben!

Aki azonban szívesebben gyalogol, az a zalakarosi parkerdő területén is sétára indulhat, ahol a bő négy kilométeres parkerdei körtúra akár reggeli, napfelkelte-nézős programnak is beillik, különösen, ha az Erdészkilátót is célba veszi. Aztán a rövidebb körtúrák között ott van még az 5,5 kilométeres Bögre-hegyi körtúra, az 5,1 kilométeres Kilátó körtúra, de például a Zalakarosi fürdőtől indulva a parkerdőn keresztül és a szőlőhegyeken át a Galamboki halastóhoz is elsétálhatunk.

Panoráma az ErdészkilátóbólForrás: Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa

Az Országos Kékkör dél-dunántúli szakaszának részeként az örömhegyi Rockenbauer kopjafától indul a 4,5 km-es túraútvonal, amely egészen a zalaújlaki Mária Szentély utáni elágazásig vezet, szinte nulla szintemelkedéssel. Már jóval combosabb, 22 kilométeres, tehát 6-7 órát igénylő túra a Zalakaros–Zalamerenye–Orosztony–Zalaújlak–Zalakaros útvonal, de a szintkülönbség itt sem jelentős (420 méter), vagyis komolyabb túrafelszerelés nélkül is elindulhatunk.

Az idősebbek pedig akár a Nordic Walking túrabotjainak segítségével fedezhetik fel kényelmesen Zalakarost és környékét, hiszen a botok használata mintegy 30%-kal tehermentesíti a csípő- és térdízületeket a normál sétáláshoz képest.

Fantasztikus kilátásForrás: Park Inn by Radisson Zalakaros Resprt&Spa

Látták már egy kicsit magasabbról is a Kis-Balatont?

Mert, ha már egyszer Zalakaroson járnak, akkor érdemes fellépcsőzni az Erdész Kilátóba is, ahonnan tisztán belátható a Kis-Balatonnak azon térsége, amelyet sokunk leginkább talán Fekete István Tüskevár című regényéből ismer. Európa hatodik legnagyobb összefüggő nádasa ez a Diás-szigettel együtt, amely ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett, kizárólag szervezett túra keretében látogatható területe.

Érdekesség, hogy Fekete István soha nem lakott itt életvitelszerűen, viszont két hónapon át kutatóengedéllyel élt a szigeten egy olyan kunyhóban, amely a megszólalásig hasonlított Matula bácsi házikójához a korabeli képek alapján. Vidrák, hermelinek, vadmacskák és aranysakálok ma is élnek a régióban, de a Tüskevárból ismert édesvízi rákászatra már nincs lehetőség.

Park Inn by Radisson Zalakaros Resport&Spa
Fedezze fel Zalakarost!
Gasztrokalandok, wellness és aktív pihenés a Park Inn by Radisson Zalakaros Resport&Spa szállodában!

Ismerje meg a Kis-Balaton és a Zalai-dombság érintetlen tájait, vesse bele magát a vizes kalandokba a Zalakarosi Fürdőben, és élvezze a páratlan gasztronómiai fogásokat szállodánk éttermében!

Foglalja le szállását korlátlan fürdőbelépővel és félpanziós ellátással: parkinnzalakaros.hu

A hullámvasutazástól a sövénylabirintusban tekergésig

Talán kevesen tudják, de Magyarország egyetlen hullámvasútja mindössze egy ugrásra van a Balatontól és Zalakarostól. A Zobori Élménypark 400 méter hosszú pályája igazi adrenalinbombát ígér, amely egyébként az ország legnagyobb élményparkjában kapott helyet.

Ennél jóval nyugisabb és csendesebb élményeket kínál a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, ahol a látogatók nemcsak hazánk legnagyobb bivalycsordájában gyönyörködhetnek, de piknikezhetnek a fűben leterített pokrócokon, sétálhatnak a gyönyörű, érintetlen természetben, a gyerekek pedig állatsimogatóban ismerkedhetnek meg a térség őshonos állataival. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig.

A rezervátum közelében találjuk a Fenyvespusztai Állatsimogatót is, ahol a kicsik közvetlen közelről láthatnak - és persze simogathatnak -  nyuszit, csacsit, bárányt, kecskegidát és törpemalacot, de akár a pónilovaglást is kipróbálhatják.

Ha pedig mindezek után vizes élményekre vágynak, az egész család számára pihentető élmény lehet akár egy teljes napot eltölteni a Zalakarosi Termáltó és Ökopart mellett. A hely eredetileg a Zalakarosi Fürdő elfolyó vizének hasznosítása céljából jött létre, mára azonban annál sokkal nagyobbra nőtte ki magát: látogatóközpont, rekreációs és kondicionáló park egyben, amelyben csúszdát, vízi tipegőt, tanösvényt, sövénylabirintust és persze játszóteret is találunk; a hangok pavilonjában pedig a különböző hangkeltő elemek segítségével játékos formában ismerkedhetünk meg a hangokkal.

A Park Inn-ben rossz időben is élmény fürdeniForrás: www.facebook.com/gaborbollaphotography/Gabor Bolla, Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa

Fussanak, tekerjenek csapatban!

Ha azonban olvasóink szívesebben utaznának egy kora őszi napon a térségbe, akkor jó, ha tudják, hogy szeptember 19-én és 20-án rendezik meg az V. Zalakaros – Kis-Balaton Futóversenyt, ahol a szervezők a felnőtt szakasz mellett kisgyerekes, családi és kutyás futóversenyt is indítanak. Az azt követő hétvégén pedig, tehát 25. és 27. között már a bringások örülhetnek, ekkor tartják ugyanis a Mapei Tour de Zalakaros országúti kerékpáros versenyt, amely az elmúlt 13 évben Magyarország egyik legkedveltebb sporteseményévé vált. Itt is van többféle táv az amatőrtől a profi szintig, de gyerekmezőnyt és céges futamokat is indítanak.

A Park Inn, belülrőlForrás: www.tamaspal.hu/Tamas Pal és Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa

 

A cikk megjelenését a Park Inn By Radisson Zalakaros támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek