Biciklis útvonalak, amiket a kevésbé rutinos kerékpárosok és a kisgyerekesek is imádni fognak

A biciklit a középpontba helyező utazás sokak komfortzónáján kívül esik, pedig varázslatos tájakon tekerhetünk az ország különféle pontjain. Ráadásul ezekre a helyekre nemcsak a megnyugtató természeti környezet, de a sok látnivaló miatt is érdemes elmenni. Vannak olyan útvonalak, ahol arra is lehetőségünk van, hogy tekerés után vagy közben csobbanjunk egyet a környező strandok valamelyikén. És hát létezik az utazásnak ennél biztonságosabb módja járványszempontból? Aligha.

Az idei nyár és koraősz sajátossága, hogy sokan azok közül is a természetközeli, nomád nyaralást – a sátrazást, a kempingezést, a túrázást és a biciklizést – választják, akik azelőtt inkább a wellnesshotel vagy a tengerpart mellett tették le a voksot. Az biztos, hogy a szabad ég alatt, kerékpáron a közösségi távolságtartás szabályait nem túl megterhelő alkalmazni nagyobb társaságban sem, belföldön pedig attól sem kell tartani, hogy hirtelen határzár vagy karanténkötelezettség nehezíti a munkába való visszatérést a szabadság végén.

A kerékpárút Mátrafüred alatt, a háttérben a kékestetői tévétoronnyalForrás: Travelo

Nem profi bringás, együtt teker a családdal? Erre figyeljen!

A kezdő biciklis, illetve az a rutinos kerékpáros, aki ezúttal a családot is magával viszi, válasszon olyan útvonalat, ahol útközben többször is lehetőség nyílik a pihenésre: könnyen lehet vízhez, ételhez jutni, van árnyék, és vészhelyzet esetén busszal vagy vonattal egyszerűen visszatérhet az autóhoz, a szálláshoz.

Az alábbiakban számukra gyűjtöttünk össze néhány olyan belföldi úticélt, amelynek egyes szakaszaira bármikor elindulhat az egész család.

A bicikli szállítása: tetőcsomagtartó vagy hátsó ajtóra szerelhető horog?

A leginkább kényelmes – és persze járványszempontból biztonságos – megoldás a kikapcsolódásra, ha autóval vágunk neki az országnak, és visszük magunkkal a biciklit is. Ennek ma már szerencsére több módja is létezik: a hátsó ajtóhoz rögzíthető biciklitartó egy vagy két bringa szállítására alkalmas, míg a legtöbb sportboltban és hipermarketben kapható kerékpárszállító tetőcsomagtartó akár egy ötfős család vagy baráti társaság járgányait is célhoz viszi.

A jó hír, hogy biciklitartót bármilyen korú és típusú autóhoz beszerezhetünk, de érdemes az indulás előtt legalább egy nappal felszerelni a kiegészítőt, hogy egészen biztosan ne kapjunk idegösszeomlást, amikor először próbálkozunk ezzel.

Ha a hátsó ajtós horgot választjuk, a tetőtér szabad a kempingezés kellékei számáraForrás: Travelo

A hátsó ajtóra szerelhető megoldást leginkább azok kedvelik, akik a tetőtérben más csomagot utaztatnának, esetleg rakodáskor nem akarják vagy nem tudják magasra emelni a kerékpárokat. További előnye, hogy minden vázhoz használható, egészen kicsire összehajtható, és a plusz menetzajtól sem kell tartani. Ezeket a modelleket viszont célszerű az autó típusához igazítani, hiszen a hátsó ajtók kialakítása között nagy eltérések lehetnek. 

A tetőcsomagtartó általában olcsóbb és kevésbé típus-specifikus, még nagyobb előnye, hogy akár több bicikli is elfér így a tetőn, és télen akár síbox szállítására is használható. A kihívás itt inkább az, hogy számos bevásárlóközpont parkolójába, mélygarázsába vagy pl. a kompra sem jutunk fel ezzel a szettinggel; de ha csak a természetbe vágyunk az országhatár átlépése nélkül, alighanem tökéletes választás.

Túrázni is érdemes egyet az erdőbenForrás: Travelo
Pazar kilátások, nagyszerű dinamizmus: eljött a Suzuki Hybrid ideje!

Ismerd meg a jövőt, és válaszd te is a Hybrid Vitara és SX4 S-Cross modelleket 3+7 év Suzuki Hybrid Pro garanciával a motorra, turbóra, váltóra, hibrid rendszerre - beleértve a lítiumion-akkumulátort, most akár 1 millió Ft árkedvezménnyel!

Tudj meg többet, kattints a biztonságos vásárlásért!

Úticélok, amelyek bárki számára csábítóak lehetnek...

• A Szentgotthárd-Keszthely közötti szakasz

A Szentgotthárd és Keszthely között húzódó 145 km-es szakasz, az EuroVelo (teljes nevén az Európai Kerékpárút Hálózat) 14-es kerékpáros útvonala kezdők számára sem jelent óriási kihívást, mivel szinte végig sík marad, mindössze néhány domb tarkítja a túra elején és végén. Ezen a szakaszon szinte végig vadregényes fenyvesekkel tagolt tájak találhatók, így a forgalom elhanyagolható.

Az sem baj, ha városi bringánk van, ez a terep nem igényel komolyabb trekking kerékpártForrás: Travelo

Az Őrség gyönyörű, és Szentgotthárdtól mindössze másfél kilométerre van az osztrák-magyar határ, de a szlovén határ sincs messze. Az 1-es kerékpárút mentén húzódik a Hársas-tó, ami nyáron szabadstrandként funkcionál, ha pedig gyalogtúrára vágyunk, több tanösvényt is találunk errefelé.

• A Hortobágy legálisan: a Tiszafüred-Balmazújváros szakasz

A Hortobágyi Nemzeti Park környékének jelentős része tájvédelmi körzet, az itt élő védett növény- és madárfajok miatt a behajtás ide biciklivel egyáltalán nem egyszerű, sok helyen nem is engedélyezett. A Hortobágy azonban olyan nemzeti kincs, amit kár volna kihagyni, és amire az EuroVelo 14 nagyjából 60 km-es Tiszafüred-Balmazújváros szakasza lesz a tökéletes megoldás.

Most aztán puszta ám a Puszta!Forrás: Travelo

A „puszta" nagy előnye biciklis szempontból az, hogy a kerékpározáshoz szokott kicsi gyerekek is nagy utat járhatnak be sík terepen, miközben a bicikliúttól nem messze szürke marhával, rackával, mangalicával vagy akár ménesekkel is találkozhatunk. A jövő másik nagy biciklis ígérete a Tiszafüred és a Hortobágy-halastó közötti kerékpárforgalmi létesítményben rejlik, amelyet vélhetően hamarosan teljes pompájában adnak át.

• Gyöngyös-Mátrafüred, bátraknak Kékestető

A Mátrában nemcsak túrázni lehet, hanem kerékpározni is. A hegyvidékek kedvelőinek kiváló választás lehet a Gyöngyös és Mátrafüred közötti kb. 7 km-es bringaút, ami a 24-es úttal párhuzamosan haladva köti össze a két települést. Gyöngyösről indulva enyhe emelkedőre is számítanunk kell, de a látvány kárpótol: szemben velünk végig láthatjuk a Mátra vonulatait, míg két oldalról szőlőtőkék szegélyezik az utunkat. Mátrafüreden a büfésoron szusszanhatunk egyet, aki pedig még bírja a terhelést, nekivághat a kerékpárút következő szakaszának, Kékestetőre.

A mátrafüredi Kozmáry-kilátó a háttérbenForrás: Travelo

• Egy örök klasszikus 2020-ban: bringával a Tisza-tó körül

A Tisza-tó eddig is népszerű nyaralóhely volt, de idén átadták a tavat megkerülő kerékpárút utolsó szakaszát is. Most már a teljes tó körbebringázható a gépkocsi forgalomtól elzárt kerékpárúton. A kisebb kör 67 km hosszú, a hosszabb, teljes kör pedig 95 kilométernyi tekerést kínál az aktív pihenésre vágyóknak.

A kerékpárút része az EuroVelo 11 bringaútnak is, a tó felé pedig épült egy 308 méteres és egy 86 méteres híd is. Bringázás közben gyönyörködhetünk a csillogó vízfelületben és a nádasokban, de csobbanni is megállhatunk a környező strandok egyikén. A környék tele van remek látnivalókkal, például érdekes kikapcsolódást nyújthat a Tisza-tavi madárrezervátum is.

A terep többnyire sík, gyerekek számára sem jelent kihívástForrás: Travelo

Érdemes tehát beszerezni a megfelelő, bicikli-szállításra alkalmas csomagtartót, és néhány kora reggeli vagy esti gyakorlással töltött óra után nekivágni ezeknek az izgalmas, mégis biztonságot adó biciklis felfedezőutaknak, akár az egész család társaságában, beleértve a legkisebbeket is. 

A cikk megjelenését az Suzuki támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek