Karácsonyi ízek a világ körül 3. - Autentikus skandináv karácsonyi tejberizs

Karácsonyi gasztronómiai utazásunkat Skandináviában folytatjuk, ahol az édes desszertek, különösen a mandulás grillázzsal ízesített tejberizs az ünnepi asztalok fénypontja, legyen szó Svédországról, vagy Dániáról. Ha elég bátrak vagyunk, és a tradicionális magyar fogások mellett egy-egy idegen ország ízvilágát is megkóstolnánk, akkor ez egy kitűnő lehetőség az újításra.

A „Julbord”, vagyis a svéd karácsonyi asztal elmaradhatatlan desszertje a tejberizs, vagyis a TomtegrötForrás: Schutterstock/Angela Kotsell

Karácsonyi ízek a világ körül - A svédek tejberizzsel várják a karácsonyi manót

A „Julbord", vagyis a svéd karácsonyi asztal ízletes kínálatában a karácsonyi sonka, rengeteg hal (lazac vagy hering), rakott ételek, vöröskáposzta és kelbimbó salátavariációk kapnak főszerepet.
Ugyanakkor a karácsonyhoz egy elmaradhatatlan édesség is kapcsolódik, egy nagyon egyszerű desszert, a Tomtegröt, amely egy krémesre főzött fahéjas, mandulás tejberizs, amivel a karácsonyi manót, Jultomtét szokás 25-én reggel fogadni. A Tomtegröt-höz egy különleges babona is társul: a szokás szerint 1-1 szem egész mandulát is rejtenek a tálba, és aki megtalálja, annak a következő időszakban szerencséje lesz.

Svéd karácsonyi tejberizs mandulás grillázzsal

45 perc I 4 személyre

Hozzávalók:
• ½ db vaníliarúd
• kb. 750 ml tej
• 200 g kerek szemű rizs
• 1 csipet só
• 2 ek kristálycukor
• ¼ tk mézeskalács-fűszerkeverék
A szóráshoz:
• ½ db bionarancs
• kristálycukor
• őrölt fahéj
• mandulás grillázs (lásd a +1 receptet)

A Tomtegröt, vagyis a svéd tejberizshez egy különleges babona is társul: eszerint 1-1 szem egész mandulát is rejtenek a tálba, és aki megtalálja, annak a következő időszakban szerencséje lesz.Forrás: Schutterstock/Angela Kotsell

 Elkészítés:

1. A vaníliarudat hosszában vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait, majd tegyük a rudat a magokkal és a tejjel együtt egy lábasba. Adjuk hozzá a rizst és a sót. Kevergetve forraljuk fel, majd időnként átkeverve, fedő alatt, kis lángon főzzük további kb. 25 percig. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés tejet. Ha megfőtt a rizs, vegyük le a tűzről, távolítsuk el a vaníliarudat, és keverjük hozzá a cukrot a fűszerkeverékkel együtt.

2. Töltsük a tejberizst kis üvegekbe vagy tálkákba, szórjuk meg a narancs vékonyan lereszelt héjával, valamint a fahéjas cukorral. Tálaljuk mandulás grillázzsal.

Travelo KISOKOS:  Dániában is hagyománya van!
Nem csak a svédek, a dánok is tejberizshez hasonló édességgel koronázzák meg az ünnepeket. Az úgynevezett risalamandéjuk különlegessége, hogy több kicsi tálka helyett egy nagyban szolgálják fel, és elrejtenek benne egy egész szem mandulát. Úgy tartják, arra, aki megtalálja, óriási szerencse vár.

+1 recept: Mandulás grillázs
Aprítsunk fel 80 g hántolt mandulát (vagy mogyorót). Serpenyőben olvasszunk meg és karamellizáljunk aranybarnára 80 g kristálycukrot, majd keverjünk hozzá 1 tk vajat. Adjuk hozzá a felaprított mandulát, majd az egészet kenjük beolajozott vagy szilikonos sütőpapírra. Terítsünk rá még egy réteg sütőpapírt, vékonyra nyújtsuk ki, és így hagyjuk kihűlni. Miután megdermedt, beolajozott késsel vágjuk apróra.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek