Sokan nem tudnak, vagy nem akarnak az ünnepek idején utazni, de a bátrabbak, ha egy kicsit elszakadnánk a jól megszokott tradicionális magyar ízektől, nyugodtan kipróbálhatják a távoli tájak karácsonyi fogásait is. Ezúttal egy autentikus perui ünnepi eledelt, a pulykát mutatjuk be, amelyet recepttől függően kakaóöntettel szervíroznak.
Peruban karácsonykor kakaóöntettel szeretik a pulykát
A déli féltekén található Peruban, ahol szintén ünneplik a Szentestét, amerikai szokás szerint egy hatalmas pulyka a karácsonyi asztalok dísze, amelyet a családok a pékségek hatalmas sütőjében süttetnek meg előre, előjegyzés szerint. A perui karácsonyok különlegessége a kakaóital, amelyet a híres perui „inka kakaó"-ból készítenek. Recepttől függően sokan szeretik a pulyka mellé besűrített öntetként is feltálalni. Tradicionális karácsonyi sütemény nincsen Peruban, de valamiféle édesség általában kerül az ünnepi asztalra.
Perui töltött pulykamell
1 óra 20 perc + pácolás I 4 személyre
Hozzávalók:
• 600 g pulykamell
• 1 db bionarancs
• 1 db biocitrom
• 100 ml borpárlat
(pl. pisco)
• só
• 1 db édesköménygumó
• 3 ág szárzeller
• 1 fej vöröshagyma
• 1 ek vaj
• 300 ml szárnyashúsleves-alaplé
• frissen őrölt bors
• 3 db alma
• 500 g burgonya
Elkészítés:
1 A tálalás előtti napon a pulykamellet mossuk meg, töröljük szárazra, és éles késsel vágjunk bele nagy zsebet. A citrusokat alaposan mossuk meg, és vékonyan szeleteljük fel. Keverjük el az alkoholt 400 ml sós vízzel, és fektessük bele a húst. Fedjük be a citrusszeletekkel, és letakarva a hűtőben pácoljuk 1 napig.
2 Másnap mossuk és tisztítsuk meg az édesköményt, a szárzellert és a hagymát, majd mindet kockázzuk apróra. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és pirítsuk meg rajta az előkészített édesköményt, zellert és hagymát. Öntsük fel az alaplével, és alacsony hőmérsékleten főzzük további kb. 15 percig, amíg az alaplé elpárolog. Sózzuk és borsozzuk meg, majd hagyjuk kihűlni.
3 A pulykahúst vegyük ki a pácléből, és töröljük szárazra. Egy almát hámozzunk meg, magozzunk ki, és kockázzuk fel. Keverjük a párolt zöldségekhez, és töltsük bele a pulykába vágott zsebbe. Konyhai cérnával kössük össze a húst, sózzuk és borsozzuk meg, majd helyezzük tűzálló tálba.
4 A burgonyát mossuk meg, vágjuk cikkekre, rendezzük a hús köré, és öntsünk rá 300 ml vizet. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig. Ekkor adjuk hozzá a megmaradt, megmosott, kimagozott és cikkekre vágott almát. Süssük készre az egészet kb. 20 perc alatt. Tálaljuk a pulykamellet szeletelve, a vele sült burgonyával és almával.