Kínos helyzetbe kerülhettek, ha borravalót adtok ezekben az országokban

Bármennyire is elégedettek vagytok egy vendéglátóhely vagy szálloda szolgáltatásaival külföldön, mindig érdemes tájékozódni arról, hogy az adott országban mennyire szokás ezt pénzzel jutalmazni. Az is előfordulhat ugyanis, hogy a jó szándék ellenére kellemetlen helyzetbe találjátok magatokat. Mutatjuk, mely országokban kerüljétek a borravalót! 

A fotó illusztrációForrás: Only France via AFP/SERGE ATTAL / ONLYPARIS.NET/Serge Attal

Japánban nemcsak nem szokás a szolgáltatás jó minőségét borravalóval jutalmazni, hanem egyenesen udvariatlanság is. A jó minőség ott ugyanis alapértelmezett és magától értetődő.

Kínában nem ismerik a kötelező összegen felül adott juttatás intézményét, ezért a borravaló számukra alapvetően nem elfogadható. Az esetlegesen kapott borravalót gyakran mereven elutasítják, sőt sértésnek veszik.

A dél-koreai bárokban és éttermekben akár zavarba is lehet hozni a személyzetet a borravalóval, mivel azt csak a piros lámpás negyedek vendéglátóhelyein osztogatják.

És hogy ne menjünk annyira messze: Finnországban ugyancsak nem szokás borravalót adni, az ország távolabb fekvő területein pedig egyenesen ajánlott megfeledkezni róla, mivel ott teljesen ismeretlen ez a gesztus, és félreértésekhez vezethet.

Ezekben az országokban szintén szokatlan a borravaló fogalma: Svédország, Dánia, Norvégia, Izland, Új-Zéland, Szingapúr – írja a turizmus.com a reisereporter.de cikkére hivatkozva.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek