Kóstold meg te is az idei év legfinomabb újborait a Márton-napi héten

Minden évben, amikor elérkezik az ősz, és befejeződik a szőlőszüret, az emberek a világ számos pontján megünneplik az újbor megérkezését. Ahogyan sok más országban, úgy hazánkban is Szent-Márton napja, az újbor ünnepe, amelynek központjában az újbor kóstolása, az év első borának megáldása áll. De miért is van ilyen nagy felhajtás az újbor körül, és miért válik az újbor kóstolása ilyen fontos eseménnyé?

Márton-napi hagyományok

Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik. Sokáig igazi fordulópontnak számított a régi naptárakban, ekkor fejeződtek be ugyanis a mezőgazdasági munkálatok és vette kezdetét a téli időszak. Rendszerint hatalmas lakomákat csaptak és főként libából készült ételeket fogyasztottak, ezután ugyanis egy 40 napos böjtöt tartottak egészen karácsonyig.

Forrás: Shutterstock

Szent Márton napja azonban nemcsak az evésről, hanem az ivásról is szól, ugyanis ehhez a naphoz kapcsolódik az újbor megszületése is. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával", vagyis a novemberre kiforrott újborral szokás koccintani. A hagyományok szerint a borosgazdák november 11-én mutatják meg először az elkészült boraikat. Ezen a napon a borászok is megpihenhetnek végre és a barátokkal közösen elfogyaszthatják az elmúlt hónapok fáradozásainak dicső eredményét. Ahogy a lakoma, úgy az italozás is elengedhetetlen ezen a jeles ünnepen, amit az alábbi mondás is igazol:
„Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik."

Forrás: --


A Márton-napi újbor fajták közé soroljuk az olaszrizling, rozé, pinot noir és portugieser típusú borokat. A hegy leve mellé tökéletes passzolnak az őszi időszak kedvencei, a sütőtök és a sült gesztenye is.
Az újbor kóstolásának hagyománya több száz évre nyúlik vissza, és a szőlőszüret után az első bor kinyitásával kezdődött. A borászok és a borfogyasztók egyaránt izgatottan várták ezt az alkalmat, ilyenkor derült fény arra, hogy az újbor milyen egyedi ízekkel, zamatokkal rendelkezik. Az újbor frissessége és a szüret friss emléke miatt különleges élményt nyújt a kóstolóknak.

Az újbor varázsa

Az újbor kóstolása egy különleges élmény, minden évben más és más ízjegyeket hoz magával, amely során lehetőségünk adódik az adott év időjárási viszonyainak és terület sajátosságainak hatásait megismerni, megízlelni. A borászok is fontosnak tartják az újbor megjelenítését, és sokan egy-egy különleges címkét is készítenek az év első boraihoz. Továbbá az újbor megkóstolásával a borászok értékelhetik az adott évjáratot, és eldönthetik, hogy milyen minőségű borokra számíthatnak az elkövetkező időszakban.

Libabőr fesztivál
A Magyar Bormarketing Ügynökség az idei évtől kezdve - hagyományteremtő szándékkal - egy egész héten át tartó országos eseményt hirdet meg, amelyben az újborokat és az új évjáratot ünnepeljük országszerte, felhívva a bor iránt érdeklődők figyelmét a borok izgalmas "születésére". November 6. és 12. között első alkalommal kerül virtuálisan megrendezésre az országos Libabőr Fesztivál, (a libabőr név is az újdonság izgalmára utal, a Márton-nap mellett). További információkat az eseményről a www.libabor.hu weboldalon és ezen a Facebook linken találnak az érdeklődők.
Az újbor és a Márton-nap hagyománya különböző kultúrákban más-más formákat ölt, de az ital jelentősége és az ünnepi hangulat az emberek közötti kapcsolat erősítésére és a közösségi együttlétekre összpontosít. Az újbor kóstolása olyan hagyomány, amely az emberi élet örömeire és a természet ajándékaira emlékeztet bennünket.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek